Šentrupert: Zaživela Demenci prijazna točka

Štefanija Lukič Zlobec, predsednica Združenja Spominčica, in Primož Primec, direktor Zavoda Dežela kozolcev.

Včeraj, 10. junija, so v Deželi kozolcev v sodelovanju s Spominčico – Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci odprli Demenci prijazno točko, ki je tako postala del več kot 450 Demenci prijaznih točk (DPT) po Sloveniji.

Na Demenci prijazni točki lahko informacije poiščejo osebe z demenco, njihovi svojci ter vsi ostali v lokalni skupnosti.

Na slovesnem odprtju DPT sta zbrane pozdravila Štefanija Lukič Zlobec, predsednica Združenja Spominčica, in Primož Primec, direktor Zavoda Dežela kozolcev. Primec je spregovoril o pomembnosti prisotnosti Demenci prijazne točke v lokalnem okolju ter o posluhu za osebe z demenco, kar omogoča daljšo samostojnost pri vsakodnevnih aktivnostih.

Program so popestrili Cicimuzikalčki iz vrtca Čebelica Šentrupert.

Vsak izmed nas lahko priskoči na pomoč osebi z demenco tako v vsakdanjem stiku z njo, kot tudi v priložnostnem odnosu, s prepoznavanje znakov, načinom komuniciranja ter usmeritvijo k nadaljnji pomoči.

Na Info točki Dežele kozolcev je na voljo kar nekaj gradiva z informacijami o demenci, o načinih postopanja z osebami z demenco, o komunikaciji, o prepoznavanju prvih znakov demence, pa tudi o nasvetih, kako zmanjšati tveganje za razvoj demence. Kolektiv Dežele kozolcev je v letu 2024 opravil usposabljanje pri Združenju Spominčica, s tem pa spodbujajo tudi ostale zavode, društva in podjetja v kraju, da namenijo pozornost demenci in prepoznavanju le te.

M. D.