Šentrupert: O delovanju udbo-partijskega vzporednega ekonomskega sistema

Igor Omerza, Rado Pezdir in Metod Berlec na predstavitvi knjižnih uspešnic v Šentrupertu. (vir: Zajem zaslona)

Sinoči je v Hiši vina Frelih v Šentrupertu potekala predstavitev knjig Vzporedni mehanizem globoke države dr. Rada Pezdirja in Velikani slovenske osamosvojitve in UDBA: Ciril Žebot – Peter – Prvi del mag. Igorja Omerze. Z avtorjema se je pogovarjal namestnik glavnega in odgovornega urednika Demokracije Metod Berlec. 

“Vzporedni mehanizem je izvoženi kapital spremenil v navidezno zasebna podjetja, ki so bila ključna za nastanek omrežja, ki je postalo dominantno,” je med drugim povedal Pezdir.

Rado Pezdir, ekonomist, je avtor številnih strokovnih in publicističnih člankov, napisal je knjigo Slovenska tranzicija od Kardelja do tajkunov, skupaj z Igorjem Omerzo pa tudi knjigo Kriminalni temelji teritorialne obrambe in NLB. V svoji najnovejši uspešnici Vzporedni mehanizem globoke države Pezdir na podlagi arhivskih gradiv opisuje delovanje udbo-partijskega vzporednega ekonomskega sistema, ki je v Sloveniji onemogočil zdravo tranzicijo.

Igor Omerza je raziskovalec udbovskih arhivov in pisatelj, avtor številnih knjig. Sodeloval je v procesih demokratizacije in nato osamosvajana Slovenije, med drugim je bil član vodstva Odbora za varstvo človekovih pravic. Po svoji dolgi in bogati politični karieri se je umaknil iz javno-političnega življenja in se posvetil raziskovanju in publicistiki. Izdal je številna dela, ki so večinoma močno odmevala v javnosti, med njimi knjigo Velikani slovenske osamosvojitve in UDBA, s podnaslovom Ciril Žebot – Peter – Prvi del.

Ustanavljanje črnih fondov

Ciril Žebot je Omerzovo zanimanje vzbudil zato, ker so ga hoteli umoriti tako kot Lamberta Ehrlicha, vendar se je tej usodi izognil; odšel je v Italijo in nato v ZDA. Ves čas je bil velik podpornik slovenske osamosvojitve, je povedal Omerza. S Pezdirjem sta se srečala v Arhivu RS, kjer je bil Omerza že stalni gost, Pezdir pa je začel preiskovati ekonomske dimenzije prejšnjega sistema. Skupaj sta napisala knjigo Kriminalni temelji teritorialne obrambe in NLB, v kateri podrobno opišeta posel iz leta 1968, ko so pod pretvezo, da bodo financirali Teritorialno obrambo, v Švici ustanovili črne fonde.

Če bi Slivnik imel dokumente, bi bilo vse drugače

Leta 1996 je izšla knjiga Danila Slivnika Kučanov klan, ki je doživela veliko posmeha, češ Slivniku se meša, je dejal Pezdir, vendar pa Slivnik takrat še ni imel dostopa do dokumentacije (dokumenti Sove so bili v Arhiv RS preneseni šele leta 2007), zato je povzel pričevanja. “Dokumenti so njegovo zgodbo potrdili. Če bi že on imel dokumente, bi bil tok slovenske zgodovine verjetno drugačen. Zelo bi udarilo partijsko-udbovsko omrežje,” je povedal Pezdir.

Kakšna je to država?

Raziskovalca sta med drugim spregovorila tudi o tem, da Niko Kavčič iz NLB ni odšel iz političnih razlogov, kot je razlagal sam, pač pa zaradi kriminalih dejanj, ki niso bila ‘požegnana’ s strani partije. “Ampak tudi, ko so državni šverc delali za državo – kaj to pomeni? Kakšna je to država? Uniči podjetništvo, začne se ukvarjati s švercem in potem ustanavljati podjetja. Nekateri pravijo, da so vsaj zgradili nekaj iz tega, ampak s tem se ni za hvaliti,” je poudaril Omerza.

Pezdirjeva knjiga razkriva velik del slovenske zgodovine, ki je bil doslej nedotaknjen. “Slovensko tranzicijo moramo razumeti malo drugače, kot smo jo doslej.”

Posnetek pogovora si lahko ogledate povezavi (za ogled kliknite na fotografijo):

M. D.