Šentrupert: Goletove predvolilne finte

Šentrupert (vir: kraji.eu)

V Šentrupertu se dogaja – na papirju. Z občine so prejšnji teden poslali sporočilo za javnost, da so na natečaju izbrali idejno rešitev za fazno urejanje trga. Dela “bi se lahko začela že v prihodnjem letu”.

Ker se v Šentrupertu že dolgo čaka na to ureditev in še na veliko drugega, kar je bilo doslej samo obljubljeno, rešeno pa ne, smo za mnenje o tem, kaj se v resnici dogaja, vprašali Andreja Martina Kostelca. Povedal nam je:

Andrej Martin Kostelec

“V predvolilnem času nekateri kandidati ne poznajo meje s predvolilnimi obljubami. Župan predstavlja nove projekte in natečaje vsak teden in tokrat se je spomnil, po 12 letih županovanja in dva meseca pred novimi lokalnimi volitvami, da bi bilo treba obnoviti trg v središču Šentruperta.

Večina članov v občinskem svetu se je zavzemala za ureditev središča Šentruperta, a je župan temu nasprotoval. Zdaj, ko je volilni čas, pa je to dober projekt za osebno promocijo, ki jo plačujemo vsi občani!”

Javna predstavitev projekta je bila 6. septembra 2018 v prostorih osnovne šole. Vabilo o tem so po pošti prejela vsa gospodinjstva, župan tudi tu ni izpustil (predvolilne) priložnosti. Na predstavitvi pa je nato predstavil nekaj risb o možnem preoblikovanju trga.

Andrej Martin Kostelec o tem pravi naslednje:

“Za takšen projekt bi bilo treba najprej vprašati občane in občanke, kako si predstavljajo in kakšno želijo, da bi bilo občinsko središče. Nato bi bilo treba izračunati vrednost investicije, povedati, kakšni bodo viri investicije, koliko časa bo trajalo, da se pridobijo vsa soglasja in gradbena dovoljenja in potem, koliko časa bo potrebnega za prenovo. Treba bi bilo odkupiti precej zemljišč, še pred tem pa vprašati lastnike, če so te sploh pripravljeni prodati.”

Kostelec je tudi spomnil, da je po 12 letih županovanja občinski sedež še vedno v najetih prostorih, saj doslej ni bilo denarja za nakup lastnega občinskega prostora za upravo.

“Kar naenkrat bi župan pokupil skoraj polovico zazidanih parcel okoli trga. Sanjati in obljubljati nič ne stane, vendar Šentrupert potrebuje, da se dejansko nekaj naredi!”

Tako meni Kostelec in dodaja: “Menim, da je treba začeti pri osnovnih stvareh, ki manjkajo v Šentrupertu. V občini nimamo urejenih cest, nimamo obvoznice. Ko je večji naliv dežja se Bistrica in drugi vodotoki razlijejo in poplavijo del Šentruperta. Nimamo urejene kanalizacije, javne razsvetljave skoraj ni, še posebno po vaseh. Za več kot dva tisoč občanov morali imeti zdravstveno oskrbo v občini.”

Andrej Martin Kostelec je tudi spomnil, da je župan Rupert Gole že leta 2015 občane obveščal o projektiranju “Sistema odvajanja in čiščenja odpadne vode” in “Sistema daljinskega ogrevanja na leseno biomaso Šentrupert”. Predvidena je bila izgradnja javne kanalizacije.

“Za pridobivanje projektne dokumentacije je bilo zapravljenega ogromno denarja, projekt pa še danes ni izveden. Tako bo tudi tokrat!” dodaja Kostelec.

A. L.