Šentrupert: Andrej Martin Kostelec žrtev ene najnizkotnejših možnih kampanj

Andrej Martin Kostelec, novi župan Občine Šentrupert.

V Občini Šentrupert bo v nedeljo, 2. decembra 2018, potekal drugi krog županskih volitev. V prvem krogu je največ glasov prejel Andrej Martin Kostelec, drugouvrščeni je bil Rupert Gole. Tretjeuvrščena kandidatka je bila Nataša Hribar, ki je prejela 419 glasov ali 30,76 % vseh.

Volivci in volivke so na volitvah pokazali, da si v Šentrupertu želijo sprememb. To je dodatno dokazala tudi Nataša Hribar, ki je v preteklih dneh javno objavila, da v drugem krogu podpira kandidata Andreja Martina Kostelca. Kostelca podpira tudi 7 od 9 novo izvoljenih svetnikov.

V času med prvim in drugim krogom pa se v Šentrupertu dogajajo neverjetne stvari. Andrej Martin Kostelec je namreč deležen številnih pritlehnih in zelo nizkih podtikanj. Gre za eno bolj umazanih predvolilnih kampanj tudi na državnem nivoju. Na Dolenjskem pa sploh. Slednje niti ne čudi. Rupert Gole je prijatelj ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki slovi po podobnih prijemih.

Zato smo poklicali Andreja Martina Kostelca in ga prosili za nekaj odgovorov. Povedal nam je:

Iz javnih objav je razvidno, da vaš protikandidat Rupert Gole ne govori več o projektih, v času po 1. krogu volitev je očitno izbral drugo taktiko: osebne napade na vas. Kaj se dogaja in kako to komentirate?

Tako je, sedanji župan je zamenjal strategijo, ker ni uspeval s svojo propagando, vezano na neizvedljive projekte, je ta teden začel z nizko in umazano kampanjo, tako da napada mene osebno. Tudi nima argumentov, da bi ugovarjal mojemu programu za županovanje v naslednjem mandatu. O meni širijo neresnice, kot so: da sem tujec, da ne poznam, kje so vasi, ki sestavljajo našo občino, da kradem torbice na pošti, da sem bil v Argentini vpleten v tihotapske afere in podobno. Ta dva dni, ki manjkata do drugega kroga, bodo verjetno še kakšno novo lažnivo novico posredovali svoji medijski agenciji v Trebnjem, ki potem to objavi na spletu.

Mi nadaljujemo s kampanjo med ljudmi, vsak večer ob 18. uri imam predstavitve in odgovarjam na vsa vprašanja, ki jih postavijo občani.

Vsak večer se zbere večje število ljudi, ki mi izrazijo podporo za drugi krog, kar mi daje trdno upanje, da bom v nedeljo izvoljen.

Občanke in občani so v meni prepoznali sposobno osebo, s strokovnim znanjem in poštenostjo, ki bo vodila občinske zadeve. Velika večina, kar 7 od 9 novo izvoljenih svetnikov, me je javno podprlo, vključno z gospo Natašo Hribar, ki ji je zmanjkalo samo 20 glasov za preboj v drugi krog. Skupaj smo uskladili program, ker »SKUPAJ ZMOREMO VEČ« in bomo delali vsi skupaj »ZA BOLJŠO OBČINO ŠENTRUPERT«.

Iz Šentruperta prihajajo tudi novice, da naj bi se na voliščih 18. novembra dogajale čudne stvari, milo rečeno. Ali so vam znane kritike in ali boste na volitvah, ki bodo v nedeljo, 2. decembra, kakorkoli povečali nadzor, da bodo te poštene in pravične?

Res je, na voliščih so se dogajali hudi prekrški, ki jih bom čim bolj natančno obrazložil. Težave za nas so se začele že ob sestavljanju volilnih odborov. Naša stranka je predlagala 7 (sedem) kandidatov za vseh 5 (pet) volišč. Enega predlaganega člana je OVK izločila z argumentom, da nima stalnega bivališča v občini, kar seveda ni resnica, ker je ta član, Srečko Glušič, kandidiral v VE 1 za svetnika, ker ima stalno bivališče na naslovu Gorenje Jesenice 19. Dva predlagana kandidata sta bila premaknjena na druga volišča, tako da na voliščih št. 001 in št. 003 nismo imeli nobenega člana. Na ugovor, ki sem ga poslal OVK, nisem dobil odgovora. (op. – dopis hranimo tudi v uredništvu).

Na volišču št. 003 je v dopoldanskih urah namestnica predsednice VO položila glasovnice na poličko pri oknu in je sedela pred glasovnicami. Poleg je bil položen kemični svinčnik. Na zahtevo našega zaupnika in zaupnika stranke SLS, naj položi glasovnice na mizo, ni reagirala in tudi ni hotela zapisati incidenta v zapisnik. Odgovorila je, da je predsednik OVK naročil, da glasovnice ni potrebno imeti na mizi. (op. – fotografije objavljamo ob koncu prispevka.)

Nato je naš zaupnik poslikal volilno mizo in poslal slike na Državno volilno komisijo. Potem, šele ob 11. uri, pa je končno postavila glasovnice na mizo.

Na volišču št. 002 v Slovenski vasi je predsednik OVK, gospod Boštjan Sladič, ostal dlje časa in ukazoval predsednici VO. Naši predstavnici gospe Danici Vavtar, ki ima pravico sodelovati pri delu OVK, je bilo ukazano, naj se pobere z volišča, v nasprotnem bodo poklicali policijo, torej ji ni bilo dovoljeno sodelovati pri delu OVK.

V petek, 16. 11. 2018, so predsedniki VO klicarili po telefonu določene člane volilnih odborov, naj pridejo na občino v soboto, 17. 11. 2018, da so preštevali glasovnice. Seveda člani, ki smo jih mi predlagali, o tem niso bili obveščeni.

Za drugi krog smo predlagali zaupnike za vseh pet volišč, ker smo prepričani, da bo potreben zelo skrben nadzor, da se ne bi ponavljali podobni prekrški.

Kar nas tudi zelo skrbi, so volitve na domu, ker tam ni nobenega nadzora in ne vemo, če člana, ki gresta na domove, prineseta v skrinjico resnično glasovnice, ki so jih obkrožili volivci. V drugem krogu bomo zahtevali, da je prisoten naš zaupnik, tudi pri volitvah na domu. Vendar dvomimo v pozitiven odziv te Občinske volilne komisije, ki se je do zdaj izkazala kot zelo pristranska.

Resnično želimo in pričakujemo, da bodo volitve v drugem krogu poštene in pravične. Glede na umazano kampanjo, ki jo doživljamo v teh dveh zadnjih tednih, lahko pričakujemo, da tudi ne bo tako. Želeli bi, da bi se odzvala tudi Državna volilna komisija in poslala neodvisne opazovalce. Samo tako bi v nedeljo zagotovili poštene in transparentne volitve.

Za konec bi želel obvestiti vse volivce, da se v tem drugem krogu kandidat pod številko 1. Žal tudi to ni obvestila OVK, opazili smo na glasovnicah na predčasnem glasovanju.

Fotografije, ki dokazujejo, kaj se je 18. novembra 2018 v dopoldanskem času dogajalo na volišču št. 003, ko je namestnica predsednice VO položila glasovnice na poličko pri oknu in je sedela pred glasovnicami. Poleg je bil nastavljen kemični svinčnik.

J. M.