SDS zahteva sklic izredne seje državnega zbora za omilitev cen energentov

Državni zbor (vir: arhiv)

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke (SDS) zahteva sklic izredne seje državnega zbora, kjer bi obravnavali predlog zakona s področja davka na dodano vrednost (DDV).

S tem bi omilili dvig cen energentov, kot je to s 1. junijem dopustila vladna koalicija.

 Po vsebini je predlog SDS, glede na visoko inflacijo in draginjo, tudi interventne narave.

Predlog, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku, je v torek obravnaval Kolegij predsednice državnega zbora in ga tudi soglasno sprejel.

 

V SDS navajajo, da je državni zbor 23. avgusta 2022 po nujnem postopku sprejel Zakon o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov, ki določa, da se od 1. septembra 2022 do vključno 31. maja 2023 DDV obračunava in plačuje po nižji stopnji, in sicer 9,5 % od davčne osnove.

 

Vlada oziroma ministrstvo za finance pa je 30. maja 2023 sporočilo, da ukrepa ne namerava podaljšati, kar pomeni, da bodo od 1. junija 2023 cene elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter daljinsko ogrevanje občutno višje, saj se bo DDV ponovno obračunaval po splošni stopnji (22 %) in ne več po nižji stopnji (9,5 %). 

 

Predlagatelji menijo, da takšna odločitev vlade ne sledi potrebam državljank in državljanov ter gospodarstva, saj se zaloge lesa za kurjavo dobavlja že v poletnih mesecih, prav tako pa so cene električne energije, ki se med drugim uporablja tudi za hlajenje, zemeljskega plina in daljinskega ogrevanja občutno previsoke. 

 

S predlogom zakona zato predlagajo, da se DDV za dobavo električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa na kurjavo še naprej obračunava po nižji, 9,5 % stopnji, in sicer do konca leta 2023, z začetkom uporabe s 1. junijem 2023.

S tem bo zagotovljeno, da se cene ne bodo občutno povišale in da gospodinjstva, državljanke in državljani ter gospodarstvo ne bodo v skrbeh pred novo kurilno sezono.

Več o problematiki, kjer bodo zaradi višjega DDV zneski na položnicah od 1. junija 2023 dalje višji za okoli 12 odstotkov – če ne bo sprememb -, lahko preberete na povezavi: Vlada ponovno zvišala davke 

 M. D.