Kočevje: Notranji minister župana podučil o varnostnih razmerah v občini

(Od leve) Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, vodja kabineta ministra Nataša Hvala Ivančič (z leve) na sestanku z županom Občine Kočevje Vladmirjem Prebiličem (vir: MNZ)

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v zadnjih 14 dneh na pogovor povabil več županov, med njimi tudi kočevskega Vladimirja Prebiliča. Glede na sporočilo ministrstva sta se slednja pogovarjala predvsem o varnostni situaciji v občini.

Iz sporočila ministrstva je razvidno, da je Poklukar županu Prebiliču povedal, “da so varnostne razmere v občini Kočevje ugodne”. Na področju javnega reda in miru pa se je situacija celo bistveno izboljšala.

Zdi se, da je pogovor potekal v sproščenem vzdušju, čeprav je iz nekaterij fotografij razvidno, da je župan Prebilič ministru in njegovim sodelavcem poskušal nekaj dopovedati. Glede na sporočilo pa očitno neuspešno.

Prebilič tega pogovora (z dne 25. maja), vsaj po nam dostopnih informacijah, javno doslej še ni komentiral, pa tudi kočevski občinski svet doslej še ni obravnaval varnostne problematike v občini v preteklem in tekočem letu. Večina ostalih občinskih svetov je to že imela na dnevnem redu.

Ampak, minister Poklukar “vse ve in je na liniji”. Župana je podučil, da je bilo v letu 2022 število kršitev na področju javnega reda in miru v letu 2022 v njegovi občini najnižje glede na prejšnja leta. Dodal je, da se na ministrstvu zavedajo nekaterih varnostno obremenjenih območij, ki pa posebej ne izstopajo glede na prijavljena in zaznana kazniva dejanja.

Na varnostno obremenjenih območjih naj bi bilo večje število policistov pogosto (praktično vsakodnevno) usmerjeno v opravljanje operativnih nalog. In še. Policija je sprejela nekatere ukrepe, kot sta na primer Akcijski načrt za vzdrževanje javnega reda in miru na območjih z večetnično skupnostjo ter zaposlitev romskega policista (!?). Zelo dobro pa je tudi sodelovanje z lokalno skupnostjo v okviru varnostnih sosvetov in v občinski Komisiji za spremljanje položaja romske skupnosti, je še povedal Poklukar.

Tako je bilo na sestanku v Ljubljani:

Župan Vladimir Prebilič je očitno nekaj poskušal pojasniti. (vir: MNZ)

K. R.