Vlada ponovno zvišala davke

(vir: pixabay.com)

Vlada je odločila, da je s 1. junijem konec obračunavanja nižje stopnje davka na dodano vrednost za električno energijo, zemeljski plin, daljinsko ogrevanje in les za kurjavo. Dosedanji davek (DDV) je zvišala iz 9,5 na 22 odstotkov. V SDS temu nasprotujejo. Kaj bo povečanje prineslo za državljane in gospodarstvo?

Za okoli 12 odstotkov višji znesek na položnici, in to že s 1. junijem 2023.

Po podatkih Statističnega urada RS je bila inflacija v aprilu na letni ravni 9,4-odstotna, električna energija se je podražila za 33,5 odstotka. Ob tem je do konca maja veljala nižja stopnja davka na dodano vrednost (DDV). Namesto 22 odstotkov je država za električno energijo, zemeljski plin, daljinsko ogrevanje in les za kurjavo zaračunavala 9,5-odstotni davek.

Ministrstvo za finance je namreč 30. maja sporočilo, da vlada nižjega davka ne namerava podaljšati. To pomeni, da so od 1. junija cene elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter daljinsko ogrevanje občutno višje. Namesto 9,5 % davka se bo obračunal 22 % davek na dodano vrednost.

Vladno sprenevedanje

Država torej z višjim davkom polni svoj proračun, ministrstvo za finance je v obrazložitvi zapisalo, “da je bila doslej nižja, 9,5-odstotna stopnja DDV obračunana samo za energente, ki so namenjeni ogrevanju. Zdaj ob koncu kurilne sezone pa se je poraba energentov, ki so namenjeni ogrevanju, že zmanjšala”.

Gre seveda za sprenevedanje, električna energija, pa tudi zemeljski plin se uporabljata tudi za kaj drugega, ne samo za ogrevanje, les pa se pripravi tudi za prihodnjo sezono. Nasploh pa ministrstvo ni zapisalo, da bi v jeseni (v času ogrevanja) davek spet znižali.

SDS vložila zahtevo za vrnitev na 9,5 % DDV

Morda se bo kaj spremenilo, čeprav se ob takšni vladi in njeni tolikšni moči v parlamentu poraja resen dvom v to, da bi nižji davek vrnili nazaj.

Poslanska skupina SDS je namreč 31. maja v državni zbor vložila zahtevo za spremembo zakona na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov. Predlagajo, da se njihov predlog obravnava po skrajšanem (hitrem postopku).

V SDS so spomnili, da Direktiva Sveta EU z dne 5. aprila 2022 za dobavo teh energentov omogoča celo nižje stopnje, vse do zgolj 5 odstotkov.

Kako imajo ta davek urejen v drugih državah?
  • Belgija: 6 % (na vse energente)
  • Grčija: 6 % (na vse energente)
  • Španija: 5 % (na električno energijo)
  • Slovenija: doslej 9,5 %, od 1. 6. dalje 22 %

Kaj bo povečanje stopnje DDV iz 9,5 na 22 % pomenilo za slovenske državljane? Za okoli 12 % višji znesek na položnici.

A. L.