SDS vložila predlog spremembe zakona, s katerim bi preprečili dvig oskrbnin v domovih za starejše

(vir: pixabay.com)

Skupina poslank in poslancev Slovenske demokratiske stranke je danes v državni zbor vložila Predlog Zakona o spremembi zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva. 

Poudarili so, da se je s trenutno veljavnim Zakonom o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva želelo omiliti in odpraviti posledice vsesplošne draginje.

Sofinanciranje stroškov storitev na področju socialnega varstva pa velja zgolj do konca meseca junija 2023. Vlada podaljšanja ukrepa ni predlagala, čeprav se Slovenija še vedno sooča s posledicami draginje. Prav tako ni bilo konkretnih odzivov ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca, ki je pristojen za to področje.

Direktorica ljubljanskega Doma upokojencev Center Zlata Marin je povedala: “Dvig cene oskrbe načrtujemo zaradi zvišanja tako stroškov dela, saj se končuje refundacija stroškov dela s strani države, kot materialnih stroškov,” in dodala, da so se stroški dela v zadnjem letu povečali zaradi dviga minimalne plače in rasti plač v javnem sektorju. Še večja pa je bila podražitev elektrike in hrane ter ob tem izpostavila:

“Strošek živil je letos za okoli 30 odstotkov večji kot v enakem obdobju lani, strošek elektrike pa za okoli 200 odstotkov”, in “v letu 2022 smo za elektriko plačali povprečno 8.300 evrov na mesec, letos pa 25.600 evrov.”

Zaradi neaktivnosti Vlade RS bodo posledično domovi za starejše dvignili cene oskrbnin, saj jim vlada ne bo več subvencionirala stroškov, kar bo še dodatno obremenilo denarnice vseh stanovalcev in oskrbovancev.

Poslanke in poslanci Slovenske demokratske stranke zato predlagajo podaljšanje ukrepa proračunskega sofinanciranja in zagotovitev dodatnih sredstev za sofinanciranje stroškov storitev izvajalcem na področju socialnega varstva do konca leta 2023.

Le tako se lahko prepreči občuten dvig omenjenih storitev in s tem prepreči dodatne finančne stiske uporabnikov varstvenih zavodov ter tudi njihovih svojcev.

Več o tem preberite na povezavi: Obeta se visoka podražitev domov za starejše 

M. D.