Industrijska proizvodnja v EU aprila z rastjo, Slovenija z največjim mesečnim padcem

(vir: pixabay.com)

Industrijska proizvodnja v območju evra se je aprila v mesečni primerjavi v območju evra okrepila za odstotek, v celotni EU pa za 0,7 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Slovenija je v mesečni primerjavi zabeležila največji, 7,9-odstoten padec industrijske proizvodnje.

V medletni primerjavi se je industrijska proizvodnja v evrskem območju aprila povečala za 0,2 odstotka, v celotni EU pa za 0,1 odstotka.

V območju evra se je aprila proizvodnja investicijskega blaga v mesečni primerjavi okrepila za 14,7 odstotka in energije za odstotek, medtem ko je proizvodnja dobrin za vmesno porabo padla za odstotek, proizvodnja trajnih potrošnih dobrin za 2,6 odstotka, netrajnih potrošnih dobrin pa za tri odstotke.

V celotni EU se je proizvodnja investicijskega blaga aprila glede na marec povečala za 12,1 odstotka, energije za 0,3 odstotka, proizvodnja dobrin za vmesno uporabo je padla za odstotek, proizvodnja trajnih in netrajnih potrošnih dobrin pa za po 2,2 odstotka.

Med članicami, za katere Eurostat razpolaga s podatki, so največjo mesečno rast industrijske proizvodnje zabeležile Irska (+21,5 odstotka), Litva (+2,8 odstotka) in Švedska (+1,4 odstotka). Največji mesečni padec je zabeležila Slovenija (-7,9 odstotka), sledili sta Portugalska (-5,5 odstotka) in Nizozemska (-3,5 odstotka).

V medletni primerjavi je aprila v območju evra proizvodnja investicijskega blaga porasla za 8,3 odstotka, netrajnih potrošnih dobrin pa za 0,6 odstotka. Proizvodnja trajnih potrošnih dobrin se je zmanjšala za 4,6 odstotka, dobrin za vmesno porabo za 6,2 odstotka, energije pa za 7,4 odstotka.

V EU je proizvodnja investicijskega blaga v letni primerjavi porasla za 8,8 odstotka, netrajnih potrošnih dobrin pa za 1,8 odstotka. Proizvodnja trajnih potrošnih dobrin je padla za 6,1 odstotka, dobrin za vmesno porabo za 6,6 odstotka in energije za 8,3 odstotka.

Med članicami so največjo medletno rast industrijske proizvodnje zabeležili na Irskem (+22,5 odstotka), Malti (+14,3 odstotka) in Danskem (+12,2 odstotka). Največji padec so medtem beležile Estonija (-15,1 odstotka), Nizozemska (-12,8 odstotka) in Bolgarija (-12,5 odstotka). Slovenija je medletno zabeležila 8,8-odstoten padec industrijske proizvodnje.

M. D.