SDS: Proti dodatnim davkom za obnovo po poplavah, zaenkrat še niso potrebni

Državni zbor (vir: arhiv)

V SDS nasprotujejo obveznemu solidarnostnemu prispevku, ki bi ga morali po predlogu vlade za obnovo po poplavah prispevati državljani in gospodarstvo. Po oceni Janeza Janša bi bilo smiselno najprej poiskati vse druge možne vire in dobiti tudi strokovne ocene o višini škode. Bodo pa predlagane obdavčitve podprli v NSi.

V SDS predlagajo, da iz predloga zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic vremenske ujme, ki ga danes na izredni seji obravnava državni zbor, umaknejo vse predlagane dodatne obdavčitve.

Prepričani so, da so do zdaj predstavljene ocene o tem, kolikšna je škoda in koliko denarja potrebujemo, zgolj približne, pa tudi pretirane, zato je smiselno počakati na oceno stroke o škodi in šele nato načrtovati prihodke in izdatke.

Po njihovi oceni bi bilo treba najprej izkoristiti tudi vse druge možnosti financiranja, med drugim pogledati po različnih proračunskih postavkah in tam, kjer izdatki niso nujni, denar preusmeriti za sanacijo. Po Janševih besedah tudi še ni jasno, ali je vlada izkoristila celoten manevrski prostor za pridobitev evropskih sredstev, med drugim iz sklada za okrevanje in odpornost.

Nasploh se z uvajanjem novih obdavčitev po njegovi oceni ne mudi. Predlagani obvezni solidarnostni prispevek dodatnega denarja ne bo prinesel še letos. Vmes pa bo DZ po besedah Janše na seji še vsaj dvakrat razpravljal o dopolnitvi interventnih ukrepov in bo tako obvezen solidarnostni prispevek še vedno mogoče uvesti, če se bo izkazalo, da je potreben. “Če se bo takrat izkazalo, da dejansko potrebujemo solidarnostne sobote in dodatne obdavčitve v razumnih mejah, jih bomo podprli, v tem trenutku pa za to ni argumentov,” je dejal v izjavi za medije v državnem zboru.

Vse skupaj po njegovih besedah ne pomeni, da bodo glasovali proti interventnemu zakonu, obstaja pa možnost, da se bodo vzdržali. “Vendar upanje umira zadnje, razprava še vedno poteka,” je dejal v izjavi za medije. Večina ukrepov v zakonu je sicer po njegovi oceni dobrih.

Na vprašanje, ali bi njihova morebitna nepodpora interventnemu zakonu pomenila konec političnega premirja v državi, je odgovoril, da bodo v SDS še naprej podpirali vse, za kar se bo pokazalo, da je dobro in potrebno.

NSi bo zakon podprla, čeprav podobno kot Janša menijo, da prekomerno obremenjevanje gospodarstva ni potrebno, če niti še ne vemo, kakšna je škoda in kakšni bodo stroški obnove.

M. D.