SDS in SLS vložili skupno kandidatno listo za evropske volitve

Vložitev kandidature.

Stranke pred prihajajočimi evropskimi volitvami nadaljujejo z vlaganjem kandidatur na Državno volilno komisijo (DVK). Skupno kandidatno listo sta danes vložili SDS in SLS. Nosilec liste dr. Milan Zver je ob tem povedal, da se za sedež v Evropskem parlamentu potegujejo kakovostni kandidati, ki bodo poskrbeli za prepričljivo zmago.

Poleg zdajšnjega evropskega poslanca Zvera, ki je bil že na volitvah leta 2014 vodilni kandidat SDS, so na listi še evroposlanki SDS Romana Tomc in Patricija Šulin ter evropski poslanec Franc Bogovič iz stranke SLS. Na evropske volitve se podajajo tudi nekdanji mariborski župan Franc Kangler, zdravnica Alenka Forte, Davorin Kopše in Alja Domjan (iz podmladka SDS).

“Prepričan sem v prepričljivo zmago, ker je lista izjemno kakovostna tako po strokovni plati kot tudi v političnem smislu,” je dejal Zver. Z listo računajo na vsaj štiri poslance.

Milan Zver je že ob predstavitvi liste dejal, da v predvolilni kampanji pričakuje težek in napet boj, saj je EU pred pomembnim časom, kjer je pod vprašajem tudi eksistenca. Evropski državljani pa morajo tokrat izvoliti tiste stranke, ki bodo ohranile EU skupaj. “Čakajo nas odločilna leta za ohranitev EU kot take, kot je bila spočeta. Kot velik mirovni in demokratičen projekt,” je napovedal.

Danes pa je v odgovoru na novinarsko vprašanje glede konkurence na desnici ocenil, da je desnosredinski pol manj razdrobljen, nič pa ne kaže, da bi se leva sredina kaj bolj konsolidirala.

Zato imajo na prihajajočih volitvah izhodiščno prednost desnosredinske stranke.

Rok za vložitev kandidatnih list na Državno volilno komisije se sicer izteče v petek, ko bo uradno stekla tudi kampanja pred evropskimi volitvami. Potem, ko so minuli teden kandidature že vložili v SNS in zunajparlamentarni stranki Dobra država, so ta korak za danes napovedali še v SDS in SLS, NSi, LMŠ in SAB. V prihodnjih dneh bodo z vložitvijo kandidatnih list sledile še druge stranke in liste. Med njimi bo tudi SD, ki pa mora svojo kandidatno listo še potrditi. Medtem pa v Levici še zbirajo podpise volivcev, s katerimi bodo vložili svojo kandidaturo.

Stranke in liste imajo za nagovarjanje volivcev mesec dni časa, do 24. maja opolnoči, ko bo nastopil volilni molk.

C. R.