Samopromocija Roberta Goloba v Evropskem parlamentu

Poslanka Anja Bah Žibert (foto: Matija Sušnik, Državni zbor)

Predsednik vlade dr. Robert Golob je v Evropskem parlamentu namesto državniškega nastopa, promocije Slovenije in slovenskih idej predstavljal osebne zgodbe, zgodbe o notranjepolitičnih zadevah Slovenije oziroma o z “nenašimi” v Sloveniji.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z nagovorom predsednika Vlade RS pred Evropskim parlamentom.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

v torek, 13. 12. 2022, je imel predsednik Vlade RS dr. Robert Golob nagovor pred evropskimi poslanci v Evropskem parlamentu, kjer se je v govoru, kot je sam povedal, osredotočil na teme, kot so zelena tranzicija, vladavina prava in geopolitična prizadevanja. Kljub temu da je želel izpostaviti navedene teme pa je bilo v govoru pravzaprav zaznati njegova osebna stališča in celo osebno pripoved o kariernem napredovanju. Pri tem je povedal: “15 let sem delal v energetskem podjetju, ki sem ga sam ustanovil in ga vodil kot direktor. Podjetje je zraslo iz nič do podjetja, ki je poslovalo s tremi milijardami prihodkov. Gre za največje energetsko podjetje v jugovzhodni Evropi, prav tako je največji dobavitelj energije v Sloveniji in tudi največji ponudnik sončne energije. Veliko smo investirali prav v obnovljive vire energije.”

Tako smo namesto državniškega nastopa, promocije Slovenije in slovenskih idej poslušali osebne zgodbe, zgodbe o notranjepolitičnih zadevah Slovenije oziroma obračunavanje z “nenašimi” v Sloveniji. Predsednik Vlade RS je v svojem nagovoru veliko besed namenil tudi prejšnji vladi, predvsem glede vladavine prava in svobode medijev, pri tem pa zamolčal, da je ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar predsednika vlade obtožila političnega pritiska na policijo.

Kasneje v razpravi je predsednik vlade poslušal mnenja evropskih poslancev in njihova vprašanja. Zaskrbljenost glede medijev in stanja medijev v Sloveniji izpostavil portugalski evropski poslanec Paulo Rangel. Še posebej je omenil zadnjo spremembo Zakona o RTVS. Hkrati je opozoril in izrazil zaskrbljenost v zvezi z uvedbo slovenskega nadzora na notranjih mejah v luči vstopa Hrvaške v schengensko območje.

Predsednik vlade dr. Robert Golob na žalost ni želel (ali znal) odgovarjati na vprašanja evropskih poslancev in tako ni izkoristil evropskega parketa za promocijo naše države, ampak se je v svojem celotnem nagovoru ukvarjal s prejšnjo vlado ter s svojimi osebnimi strahovi iz preteklosti, ki pa ne pritičejo predstavitvi Slovenije in razpravi pred Evropskim parlamentom.

Zato me zanima:
1.    Kateri dosežek ocenjuje predsednik vlade kot ključni dosežek te vlade od začetka nastopa mandata?
2.    Zakaj predsednik vlade ocenjuje, da je “pranje umazanega perila”, kot lahko razumemo del njegovega govora, primeren način nagovora evropskim poslancem?
3.    Kako predsednik vlade komentira dejstvo, da ga je ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar obtožila političnih pritiskov na policijo? Kako to komentira v luči njegovih zavez v predvolilnem času k spoštovanju vladavine prava, pravne države in nevmešavanja politike v kadrovanje v represivne organe države?
4.    Katero podjetje je imel predsednik vlade v mislih, ko je govoril o svojem petnajstletnem delovanju na čelu energetskega podjetja, ki ga je ustanovil sam? Kdo vse so ustanovitelji tega podjetja?
5.    Ali je Robert Golob ob nastopu funkcije predsednika vlade izstopil iz lastništva tega podjetja? Kdo je lastnik tega podjetja danes?

Predsednik vlade ima zdaj 30 dni časa za odgovore.

A. L.