Saj ni res: Uprava RTVS naskrivaj umaknila pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS

Nova uprava RTV Slovenija je potihoma umaknila pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija, na podlagi katere je vlada Roberta Goloba politično prevzela RTV Slovenija. Slednje pomeni, da ustavno sodišče ne bo presojalo, ali je novela v skladu z ustavo.

 

Zahtevo za presojo novele je na ustavno sodišče vložilo prejšnje vodstvo RTV Slovenija, ki mu je z novelo zakona predčasno prenehal mandat. Od ustavnega sodišča je želelo izvedeti, ali je v skladu z ustavo, da se vodstvu RTV Slovenija predčasno nasilno prekine mandat z novim zakonom. Ustavnemu sodišču je tudi predlagalo, naj do končne odločitve zadrži izvajanje zakona.

Ustavno sodišče je predlogu za začasno zadržane zakona ugodilo, a je nato po hudih pritiskih svojo odločitev spremenilo in začasno zadržanje odpravilo. Novela je tako začela veljati, Golobova vlada pa je politično prevzela RTV Slovenija.

O noveli bi morali sicer ustavni sodniki še odločiti, a se to ne bo zgodilo. Kot je na omrežju X zapisal nekdanji predsednik programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič, je namreč nova uprava 14. novembra, le dan pred sejo, ko bi ustavno sodišče pobudo znova obravnavalo, pobudo umaknila, ker se je očitno ustrašila, da bi ustavno sodišče ugotovilo, da je njeno imenovanje neustavno. Tako ustavno sodišče o zahtevi za oceno ustavnosti ne bo odločalo.

A. V.