Komentar: Slovenski upokojenci na svobodi

(vir: pixabay.com)

Mediji in socialna omrežja so te dni polni rdeče barve, na kateri se bohoti napis 8,2% uskladitev pokojnin v letu 2024 s komentarjem – Najvišja uskladitev pokojnin v zadnjih 15 letih!  

To seveda ne drži. Kajti Levica, ki se s tem baha, ne pove, da imamo tudi najvišjo inflacijo.

N1 je konec septembra objavil tako novico:

“V zadnjem mesecu so cene zrasle za 0,3 odstotka, predvsem zaradi podražitev elektrike, dražja so tudi oblačila in obutev. Letna inflacija pa se je septembra okrepila z avgustovskih 6,2 odstotka na 7,5 odstotka. K letni rasti so največ prispevale cene hrane. Slovenija se tako pomika navzgor po lestvici držav evrskega območja z največjo rastjo cen.”

Konec oktobra je  znašala inflacija na letni ravni  6,9 odstotka, po SURSu. Vendar se cene, ki prispevajo k inflaciji nanašajo na vse artikle, od tistih, ki jih potrebujemo v majhnih količinah in so dragi, do tistih, ki so neobhodno potrebni, to so živila, obleka, obutev, ogrevanje, komunala, elektrika. Prav energija, plin in elektrika, kakor tudi komunalne storitve, so se enormno podražile. Letos januarja, ko je bila inflacija  več kot 10%, so ob 5,2 % odstotni uskladitvi, prebivalce pričakale v poštnih predalih kapsule za uboj- položnice za plin. Zagotovo je vsakemu pričelo srce hitreje biti, za starejše pa je to še posebej nevarno. Kar lahko upokojenci, ki si kot drugi ne morejo najti dodatnega zaslužka, storijo, je, da krčijo tam, kjer lahko, torej pri hrani. Ta pa se je ob tem podražila za 12%!

Upokojenci so obupani, vsaj večina njih (višina pokojnin sega od 200 do 2200 evrov in več), sodi med tiste, ki prejemajo  pokojnino med 600 do 900 evrov. To tudi pomeni, da bo za tistega, ki prejema 600 evrov pokojnine, uskladitev pomenila dodatnih dobrih 49 evrov.

In vsi vemo, kaj lahko v voziček naložimo za 49 evrov. Najhuje so prizadeti tisti, ki so vdovci.

Pozdravljamo potezo vlade, da bo uredila zagotovljeno minimalno vdovsko pokojnino v višini 700 evrov, redna uskladitev bi tem prinesla dobrih 57 evrov. Toda pri teh cenah živil in izjemno povišani ceni elektrike, komunale, stavbnega prispevka, je to bistveno premalo.

V času vlade Janeza Janše je bila inflacija 4,9 %, uskladitev pokojnin pa 4,4 %. Izračun pokaže, da je uskladitev pokrila 90 % inflacijskega pritiska, in to v covidnih časih!

V času vlade dr. Goloba, pa je bila ob 10,3 % inflaciji uskladitev 5,2 %. Izračun pokaže, da je uskladitev pokrila le 50 % inflacijskega  pritiska, in to v času največjega proračuna od nastanka Slovenije dalje!!

Res, da je inflacija do konca oktobra upadla na 6,9 %, vendar statistika ne more zakriti dejstva, da so se morali upokojenci znajti   s pokojnino, ki so jo imeli januarja in februarja!! Torej jih je zeblo in bili so lačni – ne morete se namreč oktobra najesti in pogreti za januar!

Vse bolj se zdi, da je vlada dr. Roberta Goloba nesposobna. Četudi išče rešitve, so te prepozne in nedodelane. Na koncu pa je vendar potrebno narediti pokojninsko reformo, ki jo EU tudi terja od nas, kakor tudi  skrb za starejše. In kaj je naredila vlada dr. Goloba? Nič! Oziroma še slabše kot nič!  Zaustavila je najprej Zakon o dolgotrajni oskrbi, nato ga je izmaličila, povišala davke,   v letu in pol ni naredila niti najmanjšega doma za ostarele, na koncu pa še pristojni minister zavaja – ne pove, da bodo pokojnine zmanjšane za obvezni prispevek za zdravstveno zavarovanje za 35,00 evrov. Pri zobozdravniku pa boste morali še naprej  doplačevati storitve.

Nemudoma je potrebno začeti sofinancirati najnižje pokojnine, vsaj tiste do 700 evrov ter se lotiti reforme pokojninskega sistema in ga oblikovati podobno, kot je v Avstriji in Nemčiji, z ustrezni prehodom na nov sistem. Ključno pa je, da je potrebno ustvariti okolje za uspešno gospodarstvo, ki zagotavlja dobre plače, le to pa edino zagotavlja tudi primerno plačevanje pokojninskega prispevka, ki bo na koncu zagotavljal boljše pokojnine.

Ampak, prosto po dr. Golobu, tega filma mi ne bomo videli.  Ker 16 zaporednih mandatov pa ne bodo imeli, kar je odzivni pričakovani čas, da se bodo zbudili. Leta 2022 ob izidu volitev smo bili Slovenci v vrhu EU po rasti BDP. Pa poglejmo sedaj – vsi kazalci obrnjeni navzdol, dobra podjetja nas zapuščajo in se selijo v tujino…

Zato je edini izhod iz te tragične situacije, ko marsikateremu upokojencu pride na misel, da bi lahko le smrt rešila njegove težave, odstop te vlade in čim prejšnje volitve.

Avtorica: Mojca Škrinjar, predsednica Kluba seniorjev in seniork  SDS