S prvim septembrom bo vrtec brezplačen za drugega in vse nadaljnje otroke v družini

(vir: pixabay.com)

S prvim septembrom bo vrtec za vse otroke ponovno brezplačen. Poslanci so včeraj potrdili predlog vlade, s katerim se ponovno uvaja brezplačni vrtec za:

  • drugega otroka, če sta hkrati v vrtec vpisana dva otroka iz iste družine ter
  • tretjega in vse nadaljnje otroke, ne glede na to, koliko jih je iz te družine vpisanih v vrtec.

Poslanci so sprejeli še določbo, ki prepoveduje opravljanje predšolske vzgoje in varstva otrok vsem pravnim in fizičnim osebam, ki niso vpisani v razvid izvajalcev javno veljavnih programov ali v register varuhov predšolskih otrok. S tem želi vlada odpraviti pomanjkljivosti zakona, ki so se pokazale ob nepravilnostih v ljubljanskem zasebnem vrtcu Kengurujčki.

Iz določbe o prepovedi pa so izvzete fizične in pravne osebe, ki izvajajo le storitve, namenjene predšolskim otrokom, če se izvajajo tako, da njihov namen ni varstvo predšolskih otrok. Primeri takšnih storitev so tečaji tujih jezikov, organizacija rojstnodnevnih zabav in podobno, kar bo dodatno opredeljeno v podzakonskem predpisu, ki bo sledil včerajšnjim spremembam.

Zakonske spremembe tako zagotavljajo varno okolje za najmlajše in opazno izboljšujejo finančni položaj mladih družin ter posredno vzpostavljajo pogoje za večjo rodnost.

M. D.