S ponedeljkom se v vrtce vrača približno polovica otrok, kako je s šolami?

(vir: pixabay.com)

Na današnji vladni novinarski konferenci je dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, povedala, da preklic epidemije ne spreminja načrtov za nadaljevanje dela v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

V ponedeljek se tako pouk v osnovnih šolah začne za 64.497 učencev prve triade oziroma 34,4 odstotka vseh šolajočih, v vrtce pa se vrača približno polovica otrok.

Ministrica dr. Simona Kustec

Ker je osnovna šola obvezna, se morajo v šolo vrniti vsi otroci, z izjemo tistih, ki sodijo v rizične skupine. V nadaljevanju je predstavila naslednje načrte:

S ponedeljkom, 18. majem, se ponovno odpirajo:

  • vsi vrtci v državi,
  • osnovne šole za učence od 1. do 3. razreda,
  • osnovne šole s prilagojenim programom,
  • srednje šole za dijake zaključnih letnikov, ki bodo opravljali maturo ali zaključni izpit.

Šolska vrata se odpirajo tudi za vse, ki bodo opravljali izpite v skladu s šolskim koledarjem ter za kandidate za vpis v srednje šole v 2020/2021, ki morajo opraviti aktivnosti prijavno-vpisnega postopka in za udeležence izobraževanja odraslih.

Od ponedeljka dalje so lahko ponovno odprte glasbene šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter višje strokovne šole.

Odpirajo se tudi vrata univerz ter visokošolskih zavodov, študentskih ter dijaških domov za dijake, ki se vračajo nazaj v šolske klopi.

Od 25. maja se odpirajo vrata za:

  • učence 9. razredov osnovnih šol (17.806, kar je skoraj 10 odstotkov vseh osnovnošolcev) in osnovnih šol s prilagojenim programom,
  • učence 4. do 8. razreda osnovnih šol z učnimi težavami, ki potrebujejo prilagojene oblike in metode dela,
  • učence in dijake posebnih programov vzgoje in izobraževanja.

Za vse ostale učence in dijake, ki niso bili posebej navedeni, se nadaljuje izobraževanje na daljavo.

Zavodi s področja vzgoje in izobraževanja, univerze in samostojni visokošolski zavodi morajo pri izvajanju dejavnosti upoštevati priporočene smernice ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z virusom.

Odpiranje vzgojno-izobraževalnega dela in izobraževanje na daljavo bodo ves čas budno spremljali. Ministrica je dejala, da verjame, da se bomo vsi na vse morebitne težave odzivali profesionalno ter odgovorno, predvsem pa z razumevanjem, potrpežljivostjo in strpno.

Nevarnost širjenja bolezni covid-19 še vedno ostaja, zato je zelo pomembno, da se še vedno obnašamo preventivno in spoštujemo vse varnostno-zaščitne ukrepe.

V ponedeljek se v vrtce vrača približno polovica otrok.

Rizične skupine otrok ostajajo doma in njihovi starši lahko koristijo delovne-pravne možnosti, ki so jim ponujene v takšnem primeru.

Včerajšnji preklic epidemije covid-19 za delo, kot je trenutno zastavljeno, v vzgojno-izobraževalnih zavodih ne pomeni nič, je dejala minisrica Simona Kustec. S sprejetimi normativi bodo omogočili varno izobraževanje.

“Ta trenutek je način dela v vzgojno-izobraževanih zavodih, ki ga bomo aktivirali v ponedeljek, najbolj varen za zdravje otrok,” je še dodala Simona Kustec.

Na vprašanje, kakšna bo šola 1. septembra, je ministrica odgovorila, da bo to odvisno od epidemioloških razmer. V kolikor virusa ne bo, se vsi učenci vrnejo v šolske klopi, če virus bo, pa po njenih besedah že pripravljajo smernice, kakšen naj bo v takšnem primeru izobraževalni proces.

C. R.