četrtek, 13 junija, 2024
Doma Slovenija Protesti propadli navljub “bataljonu antifa ekstremistov”

Protesti propadli navljub “bataljonu antifa ekstremistov”

Fotografija je simbolična.

Po uradnih podatkih policije se je včeraj okoli 19. ure v Ljubljani zbralo približno 5000 kolesarjev in pešcev. Vsi so hodili oziroma vozili po ulicah na območju centra mesta, nekaj se jih je nahajalo tudi na Trgu republike. Bilo je mirno, zbrani so se zelo kmalu razšli.

Takšno je uradno poročilo policije, ki ga je medijem posredovala Policijska uprava Ljubljana. Čeprav policija tega ne navaja, pa je šlo za proteste, za katerimi stojijo nekatere opozicijske stranke, kot so SD, Levica in LMŠ, ter nekatere “znamenite” nevladne organizacije (NVO), ki so prilepljene na državni proračun in se v strahu pred izgubo svojih privilegijev oklepajo vseh sredstev.

Različni NVO-ji namreč Slovenijo letno stanejo okoli milijardo evrov, kar je več, kot država letno nameni za Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana).

Včerajšnji protest je bil sicer nekoliko drugačen od protesta prejšnji petek. Ne samo, da je bilo manj ljudi, najpomembnejši politični aktivisti, ki so se prejšnji teden nastavljali kameram in fotografskim aparatom, kot so Damir Črnčec (LMŠ), Tanja Fajon, Jernej Štromajer in nekateri poslanci iz vrst SD, Luka Mesec in Miha Kordiš iz Levice, so se umaknili v ozadje.

Po nekaterih navedbah so bili nekateri med njimi pripravljeni na zmagovalni nastop, saj so pričakovali 20.000 in več protestnikov.

To je na družbenih omrežjih med drugimi napovedoval tudi Uroš Jauševec, nekdanji tajnik in glavni kadrovik stranke SD, ki je v zadnjem času s svojimi pozivi k protestom spet v ospredju. Po sinočnjem fiasku pa ga je, podobno kot njegove politične sopotnike in kolege, minila volja, saj se javno do objave tega prispevka še ni oglasil.

Na včerajšnjih organiziranih protestih je bilo sicer še nekoliko več črnine kot prejšnji teden, vodilni kolesarji so bili namreč oblečeni v črno, z zakritimi obrazi, kar je razvidno tudi iz naslovne fotografije. Eden od dobrih poznavalcev razmer je to pospremil z besedami:

“Na današnjem kolesarjenju ponovno prisoten cel bataljon antifa ekstremistov. Vsi dobro izurjeni, vozijo v skupini, zakrinkani, pred kamero povesijo glavo.”

Policija je zasegla tudi več predmetov, ki jih ni dovoljeno prinašati na javna zbiranja.

Dodajmo, da so bila nekatera bicikliranja organizirana tudi v nekaterih drugih mestih v državi, vendar je bila tam le peščica, znani obrazi pa kažejo, da gre za aktiviste levičarskih strank in nevladnih organizacij.

Zaključimo z besedami znanega Tomaža Štiha, ki je sinoči na Facebooku zapisal:

Protesti so propadli. Njihovim političnim strategom Slovenije ni uspelo ljubljanizirati iz dveh razlogov:

1) Večina aboniranih na proračun je skoncentrirana v Ljubljani, po Sloveniji je tega mnogo manj. Ljudje na deželi mnogo bolj cenijo vrednoto trdega in poštenega dela.

2) Odločili so se za uporabo že diskvalificranega vzorca ne levo, ne desno, za katerega se je v preteklosti izkazalo, da je v resnici zgolj preoblečeno levo. Ljudje izven Ljubljane niso pripravljeni nasesti novi generaciji Alenk Bratušk, Mirov Cerarjev, in Marjanov Šarcev.

Rezultat polit-kolesarjenja bo na koncu najbrž kakšna okrepčevalnica in bife na običajni trasi, saj bo zasebni sektor kmalu ugotovil, da je dve leti kolesarjenja istih ljudi, z istimi preferencami, po isti trasi – poslovna priložnost.”

Takšna pa so bila pričakovanja organizatorjev iz ozadja:

Da pa vse le ne bo tako črno, tudi to je bil prizor iz včerajšnjega dogodka v Ljubljani:

(vir: družbena omrežja)

J. M.