Romana Tomc: Afera IranNLBgate tudi po 900 dneh še vedno brez epiloga

Evropska poslanka Romana Tomc

Pred točno 900 dnevi je, na pobudo evropske poslanke Romane Tomc, v Evropskem parlamentu potekala razprava o eni največjih afer, ki se je zgodila na slovenskih tleh. Aferi, ki bi morala pretresti slovensko javnost in so jo s svojim denarjem financirali slovenski davkoplačevalci. Aferi IranNLBgate.

Gre za desetletje staro afero, o kateri iz slovenskih medijev nismo izvedeli veliko.

Še manj pa smo o njej izvedeli od pristojnih organov, ki bi jo morali raziskati in odgovorne posameznike pripeljati pred odgovornost: “Ob zaključku razprave o pranju denarja v največji slovenski banki, Novi ljubljanski banki, je predsednik odbora PANA v Evropskem parlamentu jasno pozval slovenske preiskovalne organe, naj zadevo raziščejo in ji pridejo do dna. A so bila ta pričakovanja prevelika. Še danes za ta kriminal ni odgovarjal nihče. Očitno na slovenske institucije in slovensko pravno državo ni računati,” je jasna evropska poslanka Romana Tomc.

Afero je med preiskovanjem bančne luknje odkrila preiskovalna komisija Državnega zbora Republike Slovenije, ki jo je vodil dr. Anže Logar. Dokazano je med letoma 2008 in 2010 v Novi ljubljanski banki prišlo do pranja denarja – skoraj milijarda evrov iranskega denarja se je v tem obdobju prelila skozi račune naše največje banke. V času, ko je za to državo veljala prepoved poslovanja: “Primer se je dotaknil tudi takratnega političnega vrha, zato je bilo pričakovati, da ga bodo ti želeli pomesti pod preprogo. Očitno jim to uspeva. Prizadevanja za prikrivanje resnice o spornem poslovanju v NLB se nadaljujejo tudi danes,” obžaluje evropska poslanka.

“Slovenski davkoplačevalci smo s svojim denarjem že večkrat sanirali Novo ljubljansko banko. V NLB in podobnih državnih projektih moramo iskati tudi razloge za nizke plače in pokojnine. Gre za kriminal velikih razsežnosti, pa proti njemu nihče ne protestira. Kje so bili protestniki takrat?” se sprašuje Romana Tomc in dodaja:

Ljudje so protestirali proti ukrepom, ki nas postavljajo med najbolj uspešne države v boju proti novemu koronavirusu. Ukrepom, s katerimi si aktualna vlada želi čim bolj omejiti vpliv prihajajoče krize na slovensko gospodarstvo. Pred leti, ko se je v največji slovenski banki dogajal kriminal svetovnih razsežnosti, ni protestiral nihče. Slovenska javnost se očitno ne zaveda, da je bil račun za kriminal v NLB in podobne projekte izstavljen prav njim. Slovenskim upokojencem, zaposlenim, študentom.”

C. R.