S 1. oktobrom višja osnovna plača za pomožne policiste

(vir: PU Novo mesto)

Osnovna plača za pomožne policiste bo s 1. oktobrom višja za tri plačne razrede. Uredbo o tem je na včerajšnji seji sprejela vlada, minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je ob tem zapisal, da so “mnogi to leta obljubljali, a nikoli realizirali”.

Zapisal je še, “da pomožni policisti v času corona krize in migrantskega pritiska predstavljajo pomembno pomoč rednim strukturam”. 

Dr. Anton Olaj, nekdanji direktor Policijske uprave Novo mesto in zdajšnji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, pa je na Twitterju zapisal:

“Posluh in angažiranje ministra ter razumevanje Vlade je končno rezultiralo v ureditvi situacije s plačili pomožnim policistom. Bravo.”

Pomožni policisti so upravičeni do plačila med usposabljanjem in plačila za opravljanje nalog policije. Osnova za plačilo je glede na trenutno veljavno uredbo osnovna plača javnega uslužbenca v 21. plačnem razredu. Ob sprejemanju Uredbe o pogodbenem opravljanju prostovoljne službe v pomožni policiji je bila izenačena s takratnim izhodiščnim plačnim razredom policista v nazivu policist III. Ker se je izhodiščni plačni razred za policista spremenil in zvišal na 24. plačni razred, je ministrstvo za notranje zadeve pod vodstvom Aleša Hojsa zdaj to ustrezno popravilo tudi za pomožne policiste.

Pomožni policisti, teh je 571, opravljajo naloge policije na podlagi sklenjene pogodbe o prostovoljni službi v pomožni policiji in so pomembna kadrovska pomoč predvsem v primerih, ko je zaradi nemotenega opravljanja nalog policije treba nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov, v zadnjem času pa tudi za varovanje državne meje, saj letos zaznavamo nadaljevanje rastočega trenda nezakonitih prestopov zunanje schengenske meje. Njihova pomoč pa se je izkazala kot izjemno pomembna tudi v času epidemije COVID-19.

Uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. oktobra 2020, do takrat pa bodo s pomožnimi policisti sklenjeni aneksi k pogodbam, so še sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

C. R.