Ruska morija na ukrajinskih tleh se nadaljuje

Oblegani Mariupol je trenutno najhujša humanitarna katastrofa na planetu. 1582 mrtvih civilistov v 12 dneh, celo pokopanih v množičnih grobiščih. (vir: Twitter)

Ruski zračni napadi na ukrajinska mesta so se nadaljevali tudi včeraj in ponoči. Ameriški obrambni minister je sinoči sporočil, da je Rusija na ukrajinska mesta doslej izstrelila okoli 810 smrtonosnih raket.

Obstreljevanje ukrajinskih stanovanjskih območij se nadaljuje tudi v mestu Mariupol, v 12 dneh blokade mesta in obstreljevanj je bilo v tem mestu ubitih 1582 civilistov. Hkrati Rusija blokira evakuacijo iz tega mesta.

V zasedenem mestu Melitopolj s 150 tisoč prebivalci na jugu Ukrajine so Rusi sinoči ugrabili župan Ivana Fedorova. Namestnik vodje urada ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko je prek družbenega omrežja Telegram objavil del videoposnetka, na katerem je videti ljudi s kapucami, kako moškega odpeljejo iz osrednje stavbe.

Iz Ukrajine poročajo, da so ukrajinske enote združenih sil skoraj popolnoma uničile bojno-taktično skupino 102. polka 150. strelske divizije pri Mariupolu. Prihajajo svarila, da bi Rusija lahko uporabila kemična ali biološka sredstva za atentate, kot del incidenta z uprizoritveno ali lažno zastavo, ali za podporo taktičnim vojaškim operacijam.

Ruske sile so vse bližje ukrajinski prestolnici Kijev, prvič od začetka invazije na Ukrajino pa so napadle tudi mesta na zahodu te države. Med drugim o eksplozijah poročajo iz Ivano-Frankivska in Lucka, kjer sta bila ubita dva vojaka. O letalskih napadih, ki so zahtevali najmanj eno smrtno žrtev, poročajo tudi iz Dnepra. V mestu Izjum na vzhodu je bila napadena psihiatrična bolnišnica. V mestu Ivano-Frankivsk na jugozahodu države, južno od Lvova, je bilo tarča vojaško letališče.

O raketnem napadu na letališče poročajo tudi iz Lucka, ki leži severno od Lvova.

Hkrati se nadaljujejo sankcije proti Rusiji. Države skupine najbogatejših (G7) bodo okrepile pritisk na Rusijo, želijo jo dodatno mednarodno osamiti. Tako naj bi Rusiji odvzeli status “države z največjimi ugodnostmi” na trgih teh držav. Sankcije naj bi doletele tudi rusko elito, med drugim z omejitvijo dostopa do luksuznega blaga. Tem sankcijam se bo pridružila tudi EU.

Švica pa je včeraj sporočila, da ne bo odobrila nobenih zahtev za prelet tako stranema v ukrajinskem konfliktu kot državam, ki jima nudijo vojaško podporo. Odločitev vlade ne velja za humanitarne ali zdravstvene lete, vključno z letalskim prevozom ranjencev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kam je odšlo 2.504.893 ukrajinskih beguncev:

  • Poljska: 1.524.903
  • Madžarska: 225.046
  • Slovaška: 176.092
  • Moldavija: 104.929
  • Romunija: 84.671
  • Druge evropske države: 282.497
  • Rusija: 105.897
  • Belorusija: 858

Iz Ukrajine pa sporočajo, da Putin ne more premagati ukrajinske vojske, bombardirajo neoborožene, blokirajo humanitarno pomoč. Potrebujejo letala, da ustavijo ruske vojne zločine!

Vir: Visegrád 24 (Twitter) in liveuamap.com

A. L.