Premier Janša: “Moje prepričanje je, da Ukrajinci te vojne ne bodo izgubili”

Premier Janez Janša v pogovoru z Borisom Tomašičem na Nova24TV. (vir: Zajem zaslona)

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je bil sinoči gost na PlanetTV in Nova24TV, kjer je odgovoril tudi na nekatera vprašanja v povezavi z Ukrajino.

Povedal je, da Slovenija Ukrajini ne more pomagati z lovci, težkim orožjem in s tem, kar lahko nekatere druge države, pomagamo pa lahko s predlogi, idejami, iniciativami, potezami, kot je bil ta obisk v Kijevu. Slovenija pa je zaradi takšnih potez v svetu zagotovo bolj prepoznavna.

“To je zelo cenjeno, tudi od tistih kolegov, ki imajo prve pogoje, in nimajo naših izkušenj,” je glede pobude za obisk povedal premier in dodal, da “kar se tiče obiska, so bili vsi povabljeni in nihče ne more reči, da je kdorkoli kogarkoli izključil.”

“Če si bolj prepoznaven, lažje uresničuješ interese, kjer potrebuješ mednarodno podporo, a to ni bil glavni motiv.”

Prebijanje ledu in glavni motiv obiska

“Glavni motiv tega obiska je bilo povedati Ukrajincem, da jih nismo odpisali. Tja smo prinesli tudi zelo ambiciozen osnutek načrta OECD za obnovo Ukrajine po vojni. To ni bilo samo sporočilo, da so najbogatejše države na svetu pripravljene finančno pomagati Ukrajini, to je bilo sporočilo, da verjamemo, da se bodo ubranili in preživeli, ker če tega ne verjameš, ne delaš načrte za obnovo. To je bilo zelo dobro sprejeto.”

To tudi ni bil zadnji obisk. “Drugi kolegi iz Evropskega sveta bodo šli tja, predstojniki evropskih institucij in to je bilo zgolj prebijanje ledu,” je še poudaril Janša.

Poraz mita o nepremagljivi ruski vojski

V zadnjih treh tednih spremljamo poraz mita o nepremagljivi ruski vojski. Ta vojska je po mnogih kazalcih, po ustroju, po bistvu nekaj podobnega, kot je bila Jugoslovanska armada, ko je napadla Slovenijo. Se pravi, po številkah in ognjeni moči ogromna sila, po moralnem duhu vojske, da se bori, pa zelo nizka.

Ukrajinci te vojne ne bodo izgubili, kako dolgo še?

“Moje prepričanje je, da Ukrajinci te vojne ne bodo izgubili Ukrajina je suverena, mednarodno priznana država, ki je imela eno največjih zalog jedrskega orožja, pa se je temu odpovedala za mednarodne garancije o ozemeljski celovitosti.”

Na vprašanje, da vojna v Ukrajini traja že več kot 20 dni in koliko časa se še pričakuje, da bo trajala, je premier dejal, da “delamo na tem, da čim manj.” “Če bomo ali bodo vsi, ki lahko kaj storijo, storili to, kar lahko, potem se vojna lahko hitro konča in tudi prvi obrisi nekega trajnega mirovnega načrta so na mizi.”

O pogajanjih

Kar sedaj damo Ukrajini za to, da zaustavi ruski prodor, in v veliki meri se je to že zgodilo, pripomore k temu, da bo prišlo do pravih pogajanj.

Rusija se bo pripravljena pogajati za prekinitev ognja in za mirovni sporazum po tem, ko bo jasno, da s tanki ne morejo več naprej.

Šele ko se ne bo več streljalo, takrat lahko pričakujemo resna pogajanja. To, kar opazujemo sedaj, je pridobivanje časa.

Dokler bo Putin verjel, da gre lahko z grobo silo naprej, toliko časa bodo vsa ta tako imenovana pogajanja zgolj nekaj, kar pozornost svetovne javnosti odmakne od civilnih žrtev.

Kdo bo največ izgubil?

Ko bomo čez deset let pogledali nazaj, bomo videli, da ni ukrajinski narod tisti, ki je največ izgubil, ampak ruski narod. Kajti če seštejemo posledice sankcij, mednarodno izolacijo, je vsakdanja cena te agresije za Rusijo desetkrat večja, kot pa je dobitek.

O beguncih

Poljska v tem trenutku nosi daleč največje breme od držav članic Evropske unije, kar se tiče beguncev.

O kritikah

Kritike s strani opozicije in medijev, da naj bi pri obisku v Ukrajini šlo za nabiranje političnih točk, je predsednik vlade zavrnil, rekoč: “Kar so slovenski mediji poročali o tem, nima nikakršnega vpliva na to, kaj se bo realno dogajalo v Ukrajini in ko bomo rešili nerešeno vprašanje, ki bi ga morali rešiti že pred 30 leti v Vzhodni soseščini EU.”

A. L.