“Rusi kot turisti pridejo v BiH, nato na hrvaški meji zaprosijo za azil”

Vodji slovenske in hrvaške policije, Senad Jušić in Nikola Milina, sta se včeraj v Brežicah srečala na temo nezakonitih prehodov meje. Pri tem je Milina zavrnil kritike, da Hrvaška na področju migracij naredi premalo, in opozoril na zlorabo azilnih postopkov. Te migrantje zlorabljajo tako, da v vsaki državi zaprosijo za azil, država jih sprejme, nato pa odidejo v naslednjo državo, ne da bi počakali na konec postopka.

 

Milina je v skupni izjavi po sestanku podaril, da je sodelovanje med policijama na področju migracij dobro. V prvih devetih mesecih letošnjega leta so mešane hrvaško-slovenske policijske patrulje, ki večinoma delujejo na ozemlju Hrvaške, izvedle že 537 obhodov, sproti usklajujejo in načrtujejo tudi vse druge ukrepe, je dejal.

Posredno je zavrnil očitke, da hrvaška policija pri preprečevanju nezakonitih prehodov meje naredi premalo. “Hrvaška policija je šla v času vstopanja v schengen skozi zelo zahteven proces preverjanja njene usposobljenosti. Imamo zadostne zmogljivosti, tako ko gre za ljudi kot tudi za znanje. Imamo 6500 obmejnih policistov in 2000 specialnih policistov, ki jih tudi vključujemo v zaščito zunanje meje. Tudi podatek, da smo v letošnjem letu prijeli 990 organizatorjev nezakonitih prehodov, govori sam zase,” je dejal.

Eden od odgovorov, da se kljub vsemu število nezakonitih prehodov meje povečuje, je po besedah Miline v zlorabi azilnega postopka, ko tujci izrazijo namero za azil, država jih sprejme, nato pa odidejo naprej. Med slednjimi je izpostavil tudi državljane Rusije. “Do današnjega dne smo obravnavali 6850 ruskih državljanov, ki so kot turisti prišli v Bosno in Hercegovino, nato pa na meji s Hrvaško izrazili namero za azil in odšli naprej,” je dejal.

Jušić je v zvezi z očitki hrvaški policiji ocenil, da bi bilo “zelo nehvaležno” komentirati delo hrvaških kolegov: “Lahko pa izpostavim, da obe policiji zelo dobro sodelujeta in verjamem, da bo tako tudi naprej.” Obvladovanje migracij je sicer po njegovih besedah odgovornost vseh držav na tako imenovani balkanski poti. Vseeno je Jušić hrvaškega kolega danes pozval k dodatni okrepitvi nadzora na zunanji schengenski meji.

Slovenska policija je letos po besedah Jušića obravnavala že več kot 45.000 nezakonitih prehodov meje. Velika večina tujcev je ob prijetju izrazila namero, da zaprosi za mednarodno zaščito, zato je bila prepeljana naprej v enega od dveh azilnih domov. Za tiste, ki za zaščito niso zaprosili (takih sicer skorajda ni) pa so stekli postopki za zavrnitev vstopa.

A. V.