Romana Tomc: Spremembe medijske zakonodaje bi lahko odpravile sedanje pomanjkljivosti

Evropska poslanka Romana Tomc

Evropska komisija je danes predstavila prvo letno poročilo o vladavini prava v vseh članicah EU, pri čemer je zavzela zadržano držo in ni izpostavila nobene države. Evropska poslanka iz Slovenije, Romana Tomc, pa je poročilo komentirala tako:

“Pozdravljam oblikovanje mehanizma za spremljanje vladavine prava. Gre za prvo poročilo in za prvi sistemski pristop glede te pomembne vsebine in pričakovati je, da bodo z leti poročila vse bolj kakovostna. To izjemno pomembno področje je bilo predolgo prepuščeno stihijskemu političnemu obračunavanju in kot grožnja državam, ki niso bile poslušne pri oblikovanju drugih evropskih politik. Smo na poti k temu, da v nekaj letih dobimo realen pregled nad stanjem. Najpomembnejše je, da se za oceno uporabljajo enaka merila, da informacije o stanju v državi zagotavljajo kredibilni viri in da je postopek pregleden ter vsebinski.

Čeprav bi oceni komisije glede stanja v Sloveniji lahko očitali nekaj vsebinskih pomanjkljivosti, lahko rečemo, da gre za realen prikaz stanja. Komisija ugotavlja, da imamo vzpostavljeno vso potrebno infrastrukturo in institucije, da bi pravna država lahko delovala, vendar je učinkovitost njihovega dela pogosto slaba. Komisija kot posebej problematično izpostavlja področje pregona finančnega kriminala in pranja denarja. Ravno na to ves čas opozarjamo tudi v Slovenski demokratski stranki.

Komisija opozarja tudi na pomanjkljivo medijsko pluralnost in nepreglednost lastništva velikih medijev in ob tem ugotavlja, da bi predlagane spremembe medijske zakonodaje to pomanjkljivost odpravile. To je najbrž presenečenje za vse, ki spremembam medijske zakonodaje nasprotujejo.

Na podlagi zapisanega vlado in ostale institucije čaka kar nekaj dela. Največji izziv bo zagotovitev učinkovitega pregona finančnega kriminala in pranja denarja ter vzpostavitev neodvisne, pluralne medijske krajine.”

M. D.