Romana Tomc: Po treh letih zelena luč za paket mobilnosti

Foto: Flickr

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Bruslju sprejeli veliko reformo v cestnem prometu, znano kot sveženj o mobilnosti. Paket je sestavljen iz uredbe, ki ureja dostop do trga cestnega prevoza blaga in poklice cestnega prevoznika ali upravljavca cestnega potniškega prometa; uredbe o največjem delu in najkrajšem času počitka za voznike in postavitvi s pomočjo tahografov; in direktive o revidiranju izvršilnih zahtev in določitvi pravil o napotitvi voznikov.

Evropska poslanka Romana Tomc

Romana Tomc je ob sprejetju te velike reforme v cestnem prometu povedala: “Sprejeta pravila so jasna, poštena in izvršljiva. Izboljšala bodo delovne in socialne pogoje za voznike v poklicu, ki mora postati bolj privlačen. Reforma bo povečala učinkovitost izvrševanja zakonodaje in prispevala k večji varnosti v cestnem prometu. Hkrati EU uvaja bolj usklajene in stabilne pogoje poslovanja za prevozna podjetja. Lažji postopki in enotnejše izvrševanje bo olajšalo življenje voznikom, podjetjem in nacionalnim organom. Nova pravila dajejo jasen pravni okvir za preprečevanje različnih nacionalnih pristopov in zagotavljanje poštenih plačil za voznike. Pravila napotitve bodo veljala za kabotažo in mednarodne prevoze.”

Podjetja bodo morala organizirati dejavnosti svojega voznega parka tako, da se vozila, ki so na razpolago podjetju in se uporabljajo v mednarodnem prevozu, vrnejo v enega od operativnih centrov v tej državi članici vsaj v osmih tednih po odhodu iz njega. Uredbe tudi določajo obvezen počitek ob koncu tedna izven kabine tovornjaka. Če tega počitka voznik ne more opraviti doma, mu mora podjetje plačati stroške nastanitve.

“S sprejetjem paketa smo tako končali triletno odisejado v evropskih institucijah. S pravili bomo izboljšali pogoje počitka za voznike in jim omogočili, da preživijo več časa doma. Zasnovana so tako, da zagotavljajo ravnovesje med izboljšanimi delovnimi in socialnimi pogoji za voznike in svobodo opravljanja čezmejnih storitev za voznike,” je povedala Romana Tomc, ki je zakonodajo spremljala kot članica odbora za zaposlovanje.

V izjemnih primerih nova pravila voznikom omogočajo, da pod strogimi omejitvami prekoračijo čas vožnje in da pridejo domov na tedenski počitek, ko so zelo blizu domače baze. Pravila o napotitvi se bodo začela uporabljati 18 mesecev po začetku veljavnosti pravnega akta, pravila o času počitka, vključno z zahtevo o vračanju voznikov, pa 20 dni po objavi v Uradnem listu. Pravila o vračanju tovornjakov in druge spremembe pravil za dostop do trga se bodo začele uporabljati 18 mesecev po začetku veljavnosti akta o dostopu do trga.

C. R.