Romana Tomc: Nedopusten poskus utišanja

Evropska poslanka Romana Tomc

Evropska poslanka Romana Tomc je skupino pod vodstvom Sophie Veld obvestila o poskusu utišanja novinarja Bojana Požarja. Ti se niso odzvali. Tišina je podobna kot v primeru Branka Masleša, Draga Škete in sodnika Zvjezdana Radonjića. Skupine prav nič ne skrbi svoboda medijev in pravna država v Sloveniji. 

Dejstvo pa je, da se napad na slovensko vlado, ki so ga nekateri v evropskem parlamentu pletli skupaj z lektorji (Tanjo Fajon in SD), dokončno sesuva v prah.

Evropska poslanka Romana Tomc je članom Skupine za spremljanje demokracije, pravne države in temeljnih pravic LIBE (DRFMG), ki je lani v Sloveniji ugotavljala stanje pravne države in medijev v Sloveniji, poslala pismo, v katerem je opozorila na nedopusten poskus utišanja slovenskega raziskovalnega novinarja in lastnika spletnega portala Požareport, Bojana Požarja.

Ta je 25. marca 2022 prejel sklep o priporu, ki mu ga je odredilo ljubljansko višje sodišče. Razlog za pripor naj bi bila neudeležba na obravnavi pred višjim sodiščem 16. 3. 2022, ki sploh ni bila obvezna, saj je šlo za postopek, v katerem je bil na 1. stopnji tudi oproščen.

S tem ukrepom bi novinarja fizično odstranili za celotni čas volilne kampanje. Bojan Požar je eden izmed najbolj branih in tudi eden izmed največkrat toženih novinarjev v Sloveniji. Gre za najbolj odmevnega preiskovalnega novinarja v Sloveniji, ki je objavil nekaj izjemno obremenjujočih prispevkov o slovenskem sodstvu, konkretno o vprašljivih potrdilih o strokovni usposobljenosti vrhovnega sodnika. Prav tako je objavil nekaj preverjenih informacij, ki močno bremenijo predsednika ene od političnih strank.

Bojan Požar večkrat kritično piše o  nepoštenih sodnikih in sodiščih, med katerimi je tudi sodnik senata višjega sodišča, ki je odredil pripor. Zato je nemogoče izključiti verjetnost, da gre pri tem ukrepu za maščevanje novinarju.

V 24-urnem pritožbenem roku je Vrhovno sodišče sicer razveljavilo nesorazmeren in nezakonit sklep Višjega sodišča o priporu. Pojasnili so, da novinar z nenavzočnostjo na sejah pritožbenega senata višjega sodišča ni kršil procesnega zakona, saj bi senat seje lahko izpeljal tudi brez njegove prisotnosti.

V pismu je Romana Tomc skupino DRFMG pozvala, da zaščiti preiskovalnega novinarja Bojana Požarja pred političnim pregonom in obsodi dejanja Sodišča. Prav tako naj skupina ostro obsodi grožnje neodvisnim novinarjem zaposlenim na javni RTV.

Kot rečeno, odziva na zapisano ni!

Pismo je v angleškem jeziku na voljo na povezavi: DRFMG-Letter.pdf (romanatomc.si)

M. D.