Renault predstavil prenovljenega clia

Revoz Novo mesto (vir: arhiv)

Francoski avtomobilski proizvajalec Renault je včeraj predstavil prenovljeno peto generacijo modela clio, ki ga bodo še naprej izdelovali tudi v novomeški tovarni Revoz.

Ohranitev proizvodnje prenovljenega modela za Revoz pomeni ohranitev proizvodnih količin na trenutni ravni, druge spremembe v smislu organizacije dela in števila zaposlenih v kratkem niso predvidene, so včeraj pojasnili v Revozu.

Renault bo prenovljenega clia trgu ponudil jeseni, cenik za zdaj še ni znan. Pri prenovljenem cliu bodo stavili predvsem na hibridno različico, na voljo bo ostala tudi z dizelskim motorjem.

Kakšna bo peta generacija modela clio?

Opazne so precejšnje spremembe na sprednjem delu avtomobila. Ta je povsem nov in v skladu z modeloma austral in megane. Avtomobil bo imel nov svetlobni podpis, več je tudi odprtin za zajem zraka, še posebej v paketih esprit alpine in tehno. Na zadku so minimalno spremenili le grafiko luči, notranjost pa je oblikovno nespremenjena.

Spremembe so so pri izbiri materialov notranjosti. Sedežne prevleke in vratne obloge so izdelane iz materiala tencel, ki je prijazen do okolja. Gre za blago, ki ga pri Renaultu še niso uporabili, izdelano pa je iz 60 odstotkov vlaken biološkega izvora, lesa dreves, ki rastejo v gozdovih, v katerih ne uporabljajo kemičnih gnojil in umetnega namakanja. V celoti so se odpovedali uporabi organskega usnja in ga nadomestili z umetnim.

Manjše spremembe je doživel kokpit, kjer bo mogoče izbirati med dvema različnima zaslonoma instrumentne plošče, glede na trg pa bo avtomobil opremljen ali z radijskim sprejemnikom R & Go ali pa z multimedijsko napravo Renault Easy Link.

Prenovljeni clio pete generacije, ki jo izdelujejo od leta 2019, bo na voljo z atmosferskim in prisilno polnjenim bencinskim motorjem, dizelskim motorjem, hibridnim pogonom in pogonom na plin.

Zaenkrat še ni znano, katere od motornih različic bo proizvajal Revoz. Osnova ponudbe bo litrski atmosferski trivaljnik z močjo 65 konjev ali 48 kilovatov.

Novi Renault Clio. Foto: Renault
Novi Renault Clio (Foto: LEUVREY, Marvin, vir: finance.si)

M. D.