Interpelacija: Klic k razumu in učna ura za Golobove, pa tudi NSi

(vir: arhiv)

V državnem zboru bo danes potekala razprava o interpelaciji vlade Roberta Goloba. Začela se bo ob 9. uri, za razpravo je predvidenih 14 ur.

Ob 17. uri pa bo pred parlamentom potekal shod Za Slovenijo in resnico, ki ga organizira Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.

Interpelacijo o delu in odgovornosti vlade je v začetku marca s podpisi 27 poslank in poslancev v parlamentarni postopek vložila Poslanska skupina SDS.

Interpelacijo so vložili zaradi ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve in Urada Vlade Republike Slovenije za demografijo ter drugih ravnanj, ki so v nasprotju z določili slovenske ali lastnimi zavezami vlade v koalicijski pogodbi.

Interpelacija klic k razumu, učna ura za Golobove, pa tudi Tonina

Janez Janša, predsednik SDS, je že v začetku marca, po vložitvi interpelacije zoper celotno vlado, pojasnil, da je to “v bistvu klic k razumu”.

“Interpelacija ni konstruktivna nezaupnica, je razprava o nekaterih spornih potezah te vlade, predvsem tistih, ki se zajedajo v same temelje Slovenije, na katerih stojimo. Gre za ukinitev Urada za demografijo, za ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in vrsto drugih spornih potez, ki gredo v isto smer.

S to razpravo v državnem zboru želimo na nek način razložiti vladi nekatere stvari, ker ne verjamemo, da prav vsi člani te vlade in vsi poslanci vladne koalicije to, kar počnejo, delajo, v bistvu iz neke ideologije ali pa iz nekih negativnih vzgibov. Verjamemo, da marsikatera od teh odločitev temelji tudi na nepoznavanju dejstev in na napačnih ocenah. Zato pričakujemo, da bomo s tem, ko bomo dobili pisni odgovor s strani vlade in opravili to razpravo, marsikaj razčistili in da bo mogoče vlada nekatere sporne poteze preklicala oz. jih umaknila.”

V razpravi o interpelaciji bo moral Robert Golob med drugim pojasnjevati tudi dogodke, povezane z Gen-I. Za vodstvo NSi pa že nekaj časa velja, da postajajo peto kolo Golobove koalicije. Nekaj delovnih mest in Dars, ki ga vodijo, je očitno pretehtalo njihov interes.

A. L.