Mokronog – Trebelno: Občina v nadzor sprehajanja psov

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Z občine Mokronog – Trebelno so sporočili, da so se v zadnjem času na njih obrnili občani, ki ugotavljajo, da se po cestah prosto sprehajajo psi brez nadzora lastnika in pri tem ovirajo promet in ogrožajo udeležence v cestnem prometu, ter da lastniki oz. skrbniki psov z javnih površin ne pobirajo pasjih iztrebkov.

Lastnike oz. skrbnike psov opozarjajo, da se lahko pes na javnih površinah giblje le v spremstvu skrbnika in na povodcu. Za pse, ki kažejo napadalno vedenje do človeka, pa morajo imeti psi tudi nagobčnik.

Poleg navedenega je treba na tem mestu opozoriti tudi na pasje iztrebke, ki predstavljajo veliko nadlogo tako z vidika higiene in zdravja kot tudi estetike. Iztrebki so zato lahko moteči predvsem tam, kjer se igrajo otroci, zato je čiščenje pasjih iztrebkov pomembno ne le zaradi čistoče naše okolice, ampak tudi zaradi zdravja. Lastniki oz. skrbniki psov so dolžni imeti s seboj ustrezen čistilni pribor (npr. vrečka, rokavica ipd.) za pobiranje pasjih iztrebkov in ga ob pozivu pokazati pooblaščeni uradni osebi občinskega inšpekcijskega organa. Vsak lastnik ali skrbnik psa je dolžan upoštevati in uporabljati označene smetnjake, ki so namenjeni za pasje iztrebke oziroma tam, kjer teh ni, domače zabojnike za komunalne odpadke.

Medobčinsko redarstvo in medobčinska inšpekcija bosta zaradi povečanega števila prejetih prijav poostreno nadzirala dolžno ravnanje lastnikov oziroma skrbnikov psov na javnih površinah, so še sporočili iz občine, več pa niso razkrili.

M. D.