Interpelacija: Vlada deluje kot razglašen orkester

Interpelacija zoper delo in odgovornost vlade, državni zbor, 19. april 2023 (vir: Zajem zaslona)

Včerajšnja razprava o delu in odgovornosti vlade v državnem zboru se je končala s pozivom predsednika SDS Janeza Janše, naj se vlada vzame v roke. Ocenil je tudi, da vlada ne bo zdržala do konca. Že ob vložitvi zahteve marca letos pa, da je interpelacija namenjena razpravi v državnem zboru “o spornih potezah te vlade, ki zajedajo same temelje Slovenije” in je predvsem poskus klica k razumu.

Janša je interpelacijo ocenil kot koristno, da vlada ne bo več povzročala zmede in dajala praznih obljub. “Od nje pričakujemo bolj resen odnos,” je poudaril.

Po končani razpravi je izrazil tudi pričakovanje, da je vlado in koalicijo razprava povezala in ji nastavila ogledalo. Največ časa v razpravi je izkoristila koalicija. V času razprave se je namreč potrdilo, da vlada deluje kot razglašen orkester, predsednik vlade Robert Golob govori eno, ministri pa nekaj drugega.

Robert Golob je v uvodnem govoru predstavil tudi več podatkov, za katere se je nato izkazalo, da so napačni. Eno je bil podatek o inflaciji, kjer je zatrjeval, da je ta v Sloveniji najnižja med sosedami. Izkazalo se je, da to ne drž in da imamo predsednika vlade, ki zavaja in niti tega ne ve, kakšna je inflacija v državi. Inflacija v Sloveniji je 10,4-odstotna, Avstrija ima 9,2 % inflacijo, Italija 8,1, %, v državah evroobmočja je ta 6,9 %. Inflacija je višja zgolj na Hrvaškem (za 0,1 %) in znaša 10,5 %, visoko inflacijo pa ima Madžarska (25,6 %).

Nadalje je Golob zatrjeval, da so se cene hrane v Sloveniji znižale za skoraj 25 odstotkov. Podatki Statističnega urada RS pa kažejo, da se je hrana podražila za okoli 20 odstotkov. Ne Golob, ne Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, hrano in gozdarstvo, tega niso znali pojasniti. Šinkova se je sicer zelo trudila, vendar se je vsakič vse bolj zapletala.

Veliko časa so v razpravi namenili področju zdravstva. Veliko je bilo napovedi, kaj vse bodo šele postorili.

Interpelacija je bila vložena tudi zaradi ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve. Janša je ob tem dejal, da je bila to zgolj pika na i številnih dogajanj, ki kažejo na to, da upravljavci države vodijo oz. upravljajo z državo v nasprotju z vrednotnim stališčem slovenskega naroda.

Golob je bil sicer kritičen do tega, da se ukvarjajo z muzeji, Janša pa je ob koncu razprave pojasnil, da je razlog vlada ukinila muzej, zato je tudi razprava potrebna.

Zaključek

“Ne bi se ukvarjali z uradom za demografijo, če ga ne bi ukinili. Se pravi, vi ste povzročili to razpravo. Jaz sem sicer pričakoval, da bo vlada ali predsednik vlade v tem zaključnem nastopu odgovoril na nekatera vprašanja, da bo naštel tistih pet zgodovinskih nacionalnih dosežkov nevladnikov iz Metelkove 6, za katere je šlo več kot 40 milijonov evrov v zadnjem obdobju, pa ne vi ne nekdo drug ni znal našteti teh dosežkov”.

“Pohvalno je, da je del te civilne družbe, ki je vas postavila gor, danes izrazil ostro stališče proti izgradnji kanala C0, prej preko ljubljanskega vodonosnika, se pravi, nekaj rezultatov te razprave je pač vseeno bilo. Slišali smo sicer prej tudi predstavnike in predstavnice koalicije, tudi predsednice Državnega zbora, ki je govorilo o tem, kako se je koalicija v zadnjih dneh ukvarjala s preiskavo financiranja nekega medija, ki tej vladi ni naklonjen in v katerega naj bi 40 slovenskih občin v daljšem času plačalo za reklame 80 tisoč evrov. Velik dosežek koalicije, moram reči, da je to ugotovila.”

O Gen-I

“Bi pa jaz to temo izkoristil za to, da bi vas vprašal, zakaj je državno podjetje GEN-I, ko ste bili vi tam direktor, plačalo enemu samemu mediju, eni sami novinarki, Vesni Vuković, bistveno več, 103 tisoč evrov. Slovenska javnost to sprašuje že dolgo časa, pa še vedno ni izvedla. Mogoče bi se pa ta preiskovalna komisija tudi s tem ukvarjala, saj je šlo za državni denar, denar državnega podjetja. Nobenega izdelka za to nikjer nismo videli, razen tega, da je ta gospa zdaj generalna sekretarka Svobode.”

Dodajmo, da Robert Golob na to vprašanje ni odgovoril, tako kot že velikokrat prej ne.

“Skratka, interpelacija je bila očitno potrebna, od vsega časa za to interpelacijo, za katero ste govorili, da je brez veze, ste največ časa izkoristili vi, največ časa je govorila koalicija. Zdaj, če je bila stvar brez veze, bi bili pač tiho, nekaj bi odgovorili, pa bili že zdavnaj doma. Očitno je bila potrebna. Jaz upam, da bo tudi kaj zalegla. Recimo v tem smislu, da ne boste več povzročali zmede, da ne boste obljubljali dodatke sodnikom, pa jih potem ni, plačila gasilcem pa jih potem ni, davčno reformo, pa je potem ni, da ne boste delali zmedo med gospodarstveniki, ljudmi, prebivalstvom, nazadnje celo med medvedi. Minister pravi, da jih bodo odstrelili, vi pravite, da jih ne boste. Zdaj jih menda spet boste.”

“Torej, malo se vzemite v roke. Vse dobre rezultate v prihodnje bomo podprli, pripravljeni smo pomagati pri reševanju težav, ki pač terjajo vse nas, pričakujemo pa od vladne koalicije, vlade, predsednika vlade v prihodnje nekoliko bolj resen odnos in življenje in ravnanje v stvarnem svetu, ne v nekem umetnem mehurčku, za katerega verjamete, da se je ustvaril aprila lanskega leta, od takrat je pa minilo že praktično eno leto,” je zaključil Janez Janša.

Zahtevo za interpelacijo je vložila Poslanska skupina SDS, razprava se je včeraj začela ob 9. uri in končala okoli 23.20.

Magnetogram celotne seje je dostopen na povezavi: dz-rs.si

M. D.