Referendum prepovedan, s pripravami na postavitev migrantskih centrov nadaljujejo

Prebivalci imajo samo obveznosti, ne pa tudi pravic, namesto njih odloča "nadnaravna" vlada Marjana Šarca, med migranti se že širijo garje.

Dvorišče med enim od migrantskih centrov v BiH.

Po navedbah hrvaških in bosanskih medijev se bo iz Grčije proti ciljnim državam v Evropi maja odpravilo 75.000 migrantov. Junija jih pričakujejo v Bosni in Hercegovini, potem bodo šli proti Sloveniji. tukaj 

Že zdaj pa je v BiH več tisoč migrantov, dnevno prihajajo novi, njihov cilj je prehod hrvaškega ozemlja. Stvari gredo tako daleč, da se v BiH že pogovarjajo tudi o postavitvi ograj na svojih vstopnih mejah, čeprav je malo verjetno, da bi jim te lahko pravočasno uspelo postaviti. Ne samo denarja, po zadnjih navedbah jim primanjkuje tudi vsaj 500 policistov ob meji.

In Slovenija? Ljudje nimajo pravice odločati!

V Ilirski Bistrici bi moral jutri potekati občinski referendum, kjer bi krajani odločali o sprejemno-registracijskem centru za migrante. Referenduma ne bo, ker je Upravno sodišče RS to preprečilo, kot razlog pa navedlo, da je sklep občinskega sveta o referendumu nezakonit, tj. v neskladju s slovensko zakonodajo.

Spomnimo. Referenduma o migracijah na predlog SDS konec lanskega leta niso dovolili niti poslanci vladajoče koalicije iz vrst LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB in Levice. Podobno stališče je zdaj zavzelo tudi upravno sodišče. In resnici na ljubo. Zakone pišejo v vladi in sprejemajo vladajoči.

Civilna iniciativa in protest v Ilirski Bistrici

V Ilirski Bistrici so po preprečitvi referenduma ustanovili civilno iniciativo in napovedali protest, ki bo 27. aprila 2019. Zbirajo tudi podpise pod peticijo, kjer zahtevajo dosledno varovanje meje, postavitvi migrantskega centra pa nasprotujejo. Podpise pod spletno peticijo je možno oddati tukaj pravapeticija

Vlada nadaljuje s postopki postavitve migrantskih centrov ob meji

Ob vsem tem v vladi Marjana Šarca nadaljujejo s postopki za postavitev sprejemno-registracijskih centrov ob slovenski južni meji. Za Jelšane je to že potrjeno, v Metliki pa molčijo kot zid. Vendar spomnimo, da je bilo še decembra iz zapisnika, ki smo ga objavili, razvidno, da bo Metlika referenčni primer za ostale centre ob meji.

Vendar imajo v Metliki župana, ki ni Emil Rojc.

Povsem drugače je namreč v Ilirski Bistrici. Tamkajšnji župan Emil Rojc je tako v ponedeljek, 8. aprila 2019, na svoji Facebook strani zapisal, da je občina prejela vlogo vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov –  za projektne pogoje za izgradnjo centra v Jelšanah.

“To pomeni, da država ni odstopila od načrtovane gradnje, ravno nasprotno, kljub nasprotovanjem svetnikov in političnih strank in list so pričeli s postopki za pridobitev potrebnih dovoljenj za začetek gradnje. To ni dobro,” je zapisal Rojc – tukaj

O tem, da postopki za postavitev centra za migrante potekajo kljub nasprotovanju občanov, so za Primorske novice potrdili tudi na generalni policijski upravi. Pojasnili so: “Priprave za morebitno vzpostavitev sprejemno-registracijskega centra potekajo ne glede na nasprotovanja lokalnih oblasti.”

Na vprašanje, kdaj načrtujejo vzpostavitev centra in kakšna dovoljenja zanj potrebujejo, pa je Katarina Štrukelj iz Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov za Primorske novice odgovorila: “Do vzpostavitve bo prišlo, ko bo za to potreba, postavitev centra pa bo izvedena z dovoljenji v skladu z veljavno zakonodajo.”

Dodajmo, da so v zadnjem času javne objave navedenega urada o javnem naročanju zelo skope oziroma skoraj ustavljene, vendar to ne pomeni, da so stvari na področju naročanja tudi res zastale. Obstaja le možnost, da v delu javnih objav kršijo določila Zakona o javnem naročanju.

Če se bo sum izkazal za pravilen, se to nedvomno dogaja z dovoljenjem ali celo po naročilu kabineta predsednika vlade Marjana Šarca, kamor urad tudi neposredno spada.

Vodstvo policije prepričano, da je schengenska meja ustrezno varovana

V vodstvu Policije smo bili tudi v preteklih dneh priča odgovorom, da Slovenija obvladuje situacijo ob meji. Tako je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar v teh dneh zatrdila, da policija obvladuje delo s tujci, ki nezakonito prestopajo državno mejo, čeprav v zadnjem obdobju opažajo njihov občuten porast.

V prvih treh mesecih letos se je sicer število obravnavanih nezakonitih prehodov povečalo za skoraj 2,5-krat, je dejala.

V prvih treh mesecih so obravnavali 1600 nezakonitih prehodov državne meje. Več je bilo tudi tujcev, ki so zaprosili za mednarodno zaščito, več so jih vrnili hrvaškim organom, je dejala Bobnarjeva. In dodala: “Namenjamo veliko energije, sil in sredstev za to, da še naprej zagotavljamo varnost. Schengenska meja je ustrezno varovana in vsem tujcem so zagotovljene ustrezne človekove pravice.”

O tem, koliko nezakonitih migrantov je trenutno na območju Balkana, pa Bobnarjeva ni odgovorila, saj da se številke dnevno spreminjajo. Zatrdila pa je, da odlično sodelujejo z vsemi sosednjimi državami ter službami in policijami držav na celotni balkanski poti.

Glede na to, da policisti migrante dobesedno lovijo po celi Beli krajini, Dolenjski in na Kočevsko-ribniškem območju, pa tudi drugod, lahko vsemu temu ob rob zapišemo le, da bi temu, da Slovenija dobro varuje južno schengensko mejo, radi verjeli, vendar dejstva kažejo drugače.

Direktorica še vedno navaja, da bo Policija vse delala v sodelovanju z lokalno skupnostjo

Čeprav je iz prejšnjih odgovorov razvidno, da vlada stvari vodi ne glede na voljo ljudi, pa Tatjana Bobnar pravi, da bodo z lokalno skupnostjo o centrih nadaljevali dialog in “karkoli bo policija delala, bo delala v sodelovanju z lokalno skupnostjo”. Pri obravnavi tujcev, ki nezakonito prestopajo državno mejo, pa je naloga policije ne le zagotavljanje ustreznih postopkov in človekovih pravic tujcem, ampak tudi zagotavljanje varnosti lokalnega prebivalstva, “kar je tudi naša prioriteta”, je dejala.

Zevnik: “Odločalo bo ministrstvo”

V nasprotju z Ilirsko Bistrico iz Metlike ni nobenih informacij. Tamkajšnji župan Darko Zevnik o tem občanov prek svoje Facebook strani (v nasprotju z ilirskobistriškim) ne obvešča. V zadnje objavljenem zapisniku s (februarske) seje metliškega občinskega sveta pa lahko preberemo zgolj njegovo izjavo, da “v tem trenutku ni potreb za gradnjo sprejemno-registracijskega centra, če pa se bo v bodoče izkazala potreba po graditvi, bo o tem odločalo ministrstvo“.

Za konec dodajmo, da le nekaj kilometrov od slovenske južne meje poročajo že tudi o nalezljivih boleznih in obolenjih policistov ter ostalih, ki prihajajo v stik z njimi. V zadnjem času so se razširile garje. S toplejšim vremenom bo teh bolezni še več.

Kako izgleda dvorišče migrantskega centra Bira v Bihaću, pa si poglejte v naslednjem videu, ki so ga sinoči objavili bosanski spletni mediji.

Vir: www.biscani.ba

Prehodi migrantov na ilirsko-bistriškem območju. (Vir: FB Civilne iniciative Ilirska Bistrica)

Vsakodnevni nočni prehodi migrantov na ilirsko-bistriškem območju.

J. M.