Razpoloženje v gospodarstvu čedalje slabše, prihodek v trgovini čedalje nižji

(vir: pixabay.com)

V državi se trendi pospešeno obračajo navzdol, kažejo zadnje objavljeni podatki Statističnega urada RS. Maja 2023 se je prihodek od prodaje v trgovini na drobno ponovno znižal tako na mesečni kot na letni ravni.

Razpoloženje v gospodarstvu se je šesti mesec zapored poslabšalo in je pod dolgoletnim povprečjem. Kazalnik zaupanja se je znižal v storitvenih dejavnostih in gradbeništvu.

Prodaja v trgovini ponovno nižja

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno se je maja ponovno znižal. Na mesečni ravni je bila vrednost prodaje za 5,3 odstotka nižja kot aprila in za 13,4 odstotka nižja kot pred letom dni.

Vrednost prodaje motornih goriv je bila maja za 7,7 odstotka nižja kot aprila in kar 23,6 odstotkov nižja kot maja 2022. Razlog za to so nedvomno visoki davki in ostale dajatve na goriva, ki so višji kot npr. na Hrvaškem. Na to se vlado opozarja ves čas, vendar nje to ne zanima.

Razpoloženje v gospodarstvu že šesti mesec navzdol

Že šesti mesec zapored se je razpoloženje v gospodarstvu poslabšalo in tako že od januarja ostaja pod dolgoletnim povprečjem. Poslabšanje je tako na mesečni kot tudi letni ravni. Na mesečni ravni se je kazalnik gospodarske klime znižal za 1,8 odstotne točke, na letni ravni pa kar za 5,4 odstotne točke.

Kazalnik zaupanja se je znižal tudi v storitvenih dejavnostih in gradbeništvu.

Nič kaj dobri obeti niso to za prihodnje mesece. Da nam gre vse slabše, pokaže že bežen pogled na naslovno stran SURS.

M. D.