Razmere na cestah, nekatere reke bodo še naraščale

Vahta, Gorjanci (vir: cestne kamere)

Padavine so večinoma ponehale. Včeraj in ponoči so vode hitro naraščale in dosegle največje pretoke, gasilci so posredovali na več krajih. Večji obseg je na območju Novega mesta, kjer intervencije še trajajo. Posredovali so v Kočevju, Velikih Laščah, Sodražici, Brežicah, Šentjerneju.

Poplavljene ceste so v Poljanski dolini, in sicer Grgelj – Fara, Kot – Grgelj, na cestah je popolna zapora. Pri Podvrhu (Zgornji Čačič – Osilnica), je zaradi plazenja tal izmenično enosmerni promet.

Danes dopoldan bo večina rek upadala in se vrnila v svoje struge, naraščale bodo še Ljubljanica, Krka in Sava v spodnjem toku. V večjem delu države bo vodnatost rek velika, le alpske reke na Gorenjskem bodo zadržale srednje pretoke.

Včeraj, ob 18.30, je v ulici Pod gradom v Trebnjem meteorna voda zalila prostore poslovnega objekta. Gasilci PGD Trebnje so izčrpali in posesali vodo. Meteorna voda je spet zalivala na območju občine Brežice (Velika Dolina, Dobova, Slovenska vas).

Večinoma je oblačno, Črnomelj 5 °C, Kočevje 2, Novo mesto 5, Ljubljana 4, ob morju jasno in 8 °C, Lisca v oblakih in 0 °C, na Kredarici sneži in -6 °C.

Kaj nas čaka danes? Čez dan bo na zahodu delno jasno, na vzhodu pretežno oblačno. Zjutraj bo ponekod v vzhodnih in južnih krajih še rahlo deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, v nekaterih alpskih dolinah malo pod 0, ob morju okoli 6 °C.

Obeti: V petek in soboto bo na Primorskem precej jasno, drugod delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več v vzhodni Sloveniji. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. V petek bo na Primorskem prehodno zapihala šibka burja, ponekod v notranjosti Slovenije pa bo v petek in soboto pihal severovzhodnik. V nedeljo bo precej jasno z jutranjo meglo po nekaterih nižinah.

Vremenska slika: Nad zahodno in srednjo Evropo ter nad severnim Sredozemljem in zahodnim Balkanom je območje nizkega zračnega tlaka. Hladna fronta se pomika čez Slovenijo proti vzhodu. Za njo k nam doteka nekoliko hladnejši, a še vedno precej vlažen zrak.

Vremenoslovec Blaž Šter pa je sinoči objavil: “Vršič, Zelenica, Vogel, Krvavec povsod skupaj okoli pol metra debela snežna odeja. Vsaj v hribih bo nekaj snega. Presenetljivo je zasnežilo tudi alpske doline. Ob šibkejših padavinah sedaj spet prevladuje dež.”

Sneg, Rudno polje (vir: vremenoslovec Blaž Šter, X)

A. L.