Kako kreatorji javnega mnenja preusmerjajo volilno telo

(Vir: arhiv)
V zadnjem času se vrstijo objave javnomnenjskih raziskav, iz katerih je razvidno, da se podpora vladajočim strankam in vladi hitro znižuje. Vendar pa v Slovenski demokratski stranki opozarjajo, da so aktualne ankete javnega mnenja, kot je npr. anketa iz Dela z dne 11. decembra 2023 (Mediana), popolnoma podobne tistim iz leta 2011 tik pred volitvami in ob ustanavljanju stranke Gregorja Viranta.

Enako kot danes je podpora vladi leta 2011 strmo padala, rastla je podpora SDS. Leta 2011 je vlado vodil Borut Pahor.

Takrat je tudi hitro narasla javnomnenjska podpora Gregorju Virantu in volilno telo, veliko volivcev SDS se je takrat na podlagi anket in prepričanja, da če volijo Virantovo listo, pomagajo SDS, odločilo in nato leta 2011 volilo Virantovo listo.

Ankete so Virantu kasneje znižale priljubljenost, pojavila se je afera o Virantovem nadomestilu in glasovi so se od Virantove liste prelili k Pozitivni Sloveniji pod vodstvom Zorana Jankovića.

Na takratnih predčasnih volitvah leta 2011 je Virantova lista pobrala glasove SDS, v državnem zboru pa smo dobili veliko strank in nezmožnost za oblikovanje stabilne vlade.

M. D.