Putina zapustil najožji sodelavec, poniknil tudi obrambni minister

Mariupol, v katerem je ostalo okoli 100 tisoč prebivalcev, je tudi včeraj gorel. Ujeti so že več dni brez hrane, vode in zdravil.

V Ukrajini so se spopadi nadaljevali tudi včeraj, na 28. dan vojne, kot kaže, je ruska ofenziva v Ukrajini zastala, ukrajinska vojska pa ohranja svoje položaje.

Putina je zapustil nekdanji tesni sodelavec in svetovalec Anatolij Čubajs, odšel je iz Rusije in se ogradil od vojne z Ukrajino.

Ruski obrambni minister Sergej Šojguj, veliki prijatelj in zaupnik Vladimirja Putina, se v javnosti ni pojavil že dvanajst dni. Rusija naj bi prikrivala njegovo zdravstveno stanje.

Iz Mariupola poročajo o izživljanju čečenskih skrajnežev.

Ukrajinci so objavili žrtve ruske vojske po slabem mesecu vojne. Ubitih je bilo že 15.600 vojakov, uničili so 101 letalo, 124 helikopterjev, 517 tankov, več kot 1500 oboroženih vozil različnih vrst in drugih vojaških vozil.

Ruske sile so včeraj ob reki Rivne streljale na ukrajinsko vojsko z raketami dolgega dosega. Pogovori med Moskvo in Kijevom se sicer nadaljujejo, a do zdaj še niso prinesli rezultatov.

95-letna ukrajinska ženska, ki je preživela gladomor oziroma veliko lakoto, ki jo je Stalin namenoma organiziral v obdobju Sovjetske zveze leta 1933, in drugo svetovno vojno, je medtem povedala, da v življenju še ni videla “česa tako groznega”, kot je ruska invazija.

“Zakaj je potrebna ta vojna? Mi smo Ukrajinci, želimo si biti neodvisni. Bili smo neodvisni 30 let, zdaj si želimo, da nas pustijo živeti v miru. Sedemdeset let smo živeli pod tem jarmom,” je dodala.

Čečenski skrajneži v Mariupolu:

Uničevanje Mariupola:

Portal  liveuamap.com, ki je približno različica slovenskemu SPIN 112, ne poroča o nočnih napadih ali požarih.

Vir: Twitter in liveuamap.com

A. L.