Prebujajo se tudi v Rusiji

Ukrajina, ruska balistična raketa uničila stanovanjsko zgradbo.

Putinova morija se nadaljuje, Ukrajino je zaradi vojne zapustilo že 2,8 milijona ljudi, daleč največ, 1,7 milijona beguncev se jih je zateklo na Poljsko. Na Madžarskem jih je nekaj več kot 255 tisoč. Okoli 205 tisoč jih je na Slovaškem, v Moldaviji pa skoraj 107 tisoč. 

Danes se bodo nadaljevala včeraj začeta pogajanja med Rusijo in Ukrajino, predsednik Volodimir Zelenski jih je označil za težka.

Slovenski predsednik vlade Janez Janša pa je včeraj v državnem zboru povedal, da se bodo resna pogajanja začela šele takrat, ko bo Ukrajina zaustavila prodor ruskih enot. Vojna v Ukrajini pa se bo končala, ko bo ta država sama s pomočjo, ki jo prejema, dovolj, močna, da bo zaustavila ta prodor. Zato je treba Ukrajini pomagati, saj se tam dejansko borijo za varnost in blaginjo celotne Evrope.

Putin Kitajsko zaprosil tudi za hrano, lačni vojaki ropajo 

Rusija je napadala tudi včeraj in ponoči, tuji mediji pa poročajo, da je Putin Kitajsko zaprosil tako za vojaško pomoč kot pomoč v hrani. Ruski vojaki so v Ukrajini ostali brez hrane in ropajo tako prebivalstvo kot trgovine. Zaenkrat ni znano, ali bo Kitajska Rusom priskočila na pomoč. (vir)

Pogumna protestnica na ruski nacionalni televiziji

Sinoči pa je dogajanje precej popestrila ruska protivojna protestnica, ki je prekinila informativni program na prvem programu ruske nacionalne televizije. Mahala je s plakatom, na katerem je pisalo: »Ne vojne, ustavite vojno. Ne verjemite propagandi, tukaj vam lažejo, Rusi proti vojni.” Protestnica Marina Ovsjannikova je na omenjeni televizijski postaji tudi zaposlena, in sicer kot urednica prvega programa. V videu, ki ga je posnela pred dogodkom, je dejala, da je njen oče Ukrajinec in da jo je sram delati za propagando Kremlja. Po zadnjih podatkih je (pričakovano) na policiji, kjer se mora zagovarjati “zaradi diskreditacije ruskih sil”.

Nekaj fotografij zadnjih diktatorjevih napadov na ukrajinsko civilno prebivalstvo:

Vir in foto: liveuamap.com

M. D.