Prvi novomeški pol maraton več kot uspel

Zmagovalca pol maratona, Mitja Krevs in Neja Kršinar.

V Novem mestu je ta konec tedna potekal 1. Novomeški polmaraton, ki je v lepem vremenu več kot uspel. Skupaj je nastopilo 696 tekačev, od tega 439 v polmaratonu, preostali pa v rekreativnem teku na 6,3 kilometra. V soboto se je na različnih krajših razdaljah pomerilo še 63 otrok in mladih.

Med moškimi je včeraj na 21-kilometrski polmaratonski razdalji slavil Mitja Krevs iz Mirne Peči, med ženskami pa Neja Kršinar iz atletskega kluba Papež. Krevs, ki lovi normo, da če dve leti nastopi na maratonu na Olimpijskih igrah v Tokiu, je progo premagal v času ene ure, sedmih minut in 23 sekund, Kršinarjeva pa v času ene ure, 18 minut in devetih sekund.

Na rekreativnem teku je slavil Miran Kovačič iz novomeškega Fit kluba s časom nekaj manj kot 22 minut.

Tekači so startali pred zavarovalnico Sava, pred šmihelskim mostom zavili desno, tekli čez krožno križišče pri Mercator centru, nato skozi krožno križišče pri Krki, mimo Krke, nato po Seidlovi ulici nazaj v center. Tam so rekreativni tekači zaključili svoj tek, polmaratonci pa se podali še na dodatnih 15 kilometrov poti.

Tekli so čez šmihelski most, mimo Srebrnič, čez leseni most v vasi Loke, mimo Komunale Straža v Stražo, nato pa nazaj čez Češčo vas, čez Groblje, ob Krki mimo tovarne Ursa in nazaj proti centru, kjer jih je na cilju pričakala navdušena množica navijačev.

Proga novomeškega polmaratona je zelo razgibana, na njej so tako lažji vzponi kot spusti, med katerimi si tekač malo spočije.

Kakšnega 1,5 kilometra trasa poteka tudi po makadamu. Proga je glede na podatke, da bi bila Kršinarjeva z zmagovalnim izidom, ki ga je dosegla, npr. na polmaratonu v Radencih daleč najhitrejša Slovenka, očitno tudi dokaj hitra.

Na splošno bi lahko rekli, da ima novomeški maraton vse, kar imajo veliki. Tekačem sta ob progi na vsakih pet kilometrov na voljo voda in isotonični napitek ter trikrat tudi sadje in čokolada. Na vsakih nekaj kilometrov jim tempo daje glasba, usmerjanje je urejeno, prav tako deluje redarska služba.

Na splošno je bila organizacija ta konec tedna na visoki ravni, zato si organizatorji s Primožem Kobetom zaslužijo vse pohvale. Mogoče bi si maraton zaslužil le še nekaj več tekmovalcev in navijačev, a ob takšni organizaciji verjamemo, da bodo v naslednjih letih prišli tudi ti.

Zbrali smo nekaj foto utrinkov, ki jih objavljamo v galeriji.

M. R.
Vir slik: Moja Dolenjska, uradna stran novomeškega polmaratona in Facebook.