Prvega se začne, z izjemo Loke Črnomelj

Fotografija je simbolična.

Za nekaj manj kot 180.000 učencev in 74.000 dijakov se bo v petek začelo šolsko leto, od tega bo 21.850 učencev v šolo vstopilo sploh prvič.

Letošnja novost v osnovnih šolah je, da bo resorno ministrstvo za prvošolčke zagotovilo brezplačna učna gradiva, kot so delovni zvezki in podobno, medtem ko bo treba učna gradiva v drugih razredih tako kot do zdaj plačati.

Še vedno pa si bodo lahko učenci vseh razredov sposodili učbenike iz učbeniških skladov, ki naj bi bili letos dokončno obnovljeni. V preteklih letih namreč šole za to niso imele dovolj denarja, zato so se v skladih na primer pojavljali tudi učbeniki, ki so še vedno govorili o tem, da je slovenska valuta slovenski tolar ali pa da je predsednik države Janez Drnovšek.

Katere delovne zvezke se bo uporabljalo v šolah, sicer določijo učitelji, ki poučujejo posamezen predmet. Tudi zato se podatki o tem, koliko stanejo vsi delovni zvezki za posamezen razred na posamezni šoli, zelo razlikujejo.

Ponekod delovni zvezki za posamezen stanejo le 20 evrov, drugje skupna cena doseže tudi 100 ali več evrov. Statistika sicer kaže, da so najdražji delovni zvezki za 8. razred.

Novost pri osnovnih šolah letos je, da bodo izvajale tudi pouk prvega tujega jezika v 3. razredu. Slednje je le nadaljevanje uvajanja tujega jezika v 2. razred, ki so ga morale lani poučevati vse osnovne šole.

Pri srednjih šolah se največja novost obeta z uvedbo vajeništva. Za zdaj je načrtovana vključitev vajeništva v štiri programe srednjega poklicnega izobraževanja: oblikovalec kovin-orodjar (Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad ter Šolski center Škofja Loka), kamnosek (Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana), mizar (Šolski center Novo mesto in Šolski center Slovenj Gradec) ter gastronom hotelir (Srednja šola Izola in Srednja šoli za gostinstvo in turizem Radenci). V prvih treh letih pričakujejo do 200 vajencev na generacijo.

Pri vrtcih bo spremembe prinesla novela zakona o vrtcih, ki naj bi jo kmalu obravnaval državni zbor in naj bi se začela izvajati v začetku leta 2018. Novela staršem otrok, ki v letu pred obveznim vstopom v osnovno šolo niso vključeni v vrtec, zagotavljala državno financiranje krajših programov v obsegu 240 ur letno.

Prve, krompirjeve počitnice se bodo sicer začele 30. oktobra. Zimske počitnice bodo tudi letos deljene na dva dela. 19. februarja jih bodo začeli učenci in dijaki z zahodnega in osrednjega dela, teden dni pozneje ostali.

V Osnovni šoli Loka v Črnomlju in Srednji šoli Črnomelj s poukom še ne bodo začeli v petek, ampak v ponedeljek, saj so bila dela na cesti, ki vodi do obeh šol, očitno slabo načrtovana. Do petka namreč še ne bodo zaključena.

M. R.