V povprečju nismo nič bolj depresivni kot ostali v državi

Naša regija je bila prva po predpisanih zdravilih za bolezni srca in ožilja ter zdravilih za zdravljenje benigne hipertrofije prostate. Pri antidepresivih smo med najboljšimi, z najmanj predpisanimi zdravili. Vseeno pa podatki kažejo, da tovrstna zdravila jemlje vsak 14. prebivalec (tako v regiji kot v državi).

Lani je bilo v Sloveniji izdanih največ receptov za zdravila za bolezni srca in ožilja, za zdravila z delovanjem za živčevje ter za zdravila za bolezni prebavil in presnove. Za zdravila smo v državi porabili 466,7 milijona evrov.

V regiji imamo skupno 87 lekarn od 1.191, kolikor jih je v državi. V lekarnah na našem območju, 22 od teh jih je zasebnih, je zaposlenih 1640 farmacevtov. Vsak od njih pa skrbi za 14.487 prebivalcev. Imamo tudi 87 magistrov farmacije (farmacevtov).

Zdravniki v naši regiji so lani predpisali 1,260.385 receptov, od tega 550.352 moškim in 709.853 ženskam. Povprečno je vsak prebivalec v naši regiji prejel za 213 evrov zdravil.

Največ receptov so za zaviralce kalcijevih kanalčkov (bolezni srca in ožilja) predpisali prav v naši regiji. Tu prednjačimo. Povprečje za Slovenijo je bilo 5,8 %, v naši regiji pa 7,2 %. Prvi smo tudi pri porabi kortikosteroidov – dermatikov. Zdravil za zdravljenje benigne hipertrofije prostate pa je bilo 8,6 %, slovensko povprečje je bilo 7,4 %. Visoka je bila tudi poraba analgetikov.

Antidepresivov pa smo pojedli ravno toliko kot je slovensko povprečje (6,9 % prebivalstva je prejemalo antidepresive). To pomeni, da tako v Sloveniji kot v jugovzhodni Sloveniji antidepresive jemlje vsak 14. prebivalec. Največ antidepresivov so sicer predpisovali v zasavski, sledita goriška in koroška regija. Podobno je bila naša regija v povprečju tudi pri zdravilih za obstruktivne pljučne bolezni.

Novotvorbe, rak

Posebej smo še preverili, kako je z zdravili za novotvorbe in imunomodulatorje, kar so bolezni povezane z rakom. V Sloveniji so v ambulantah predpisali skoraj 152 tisoč receptov za tovrstna zdravila. Podatkov po regijah tu ne navajajo. Večji delež teh zdravil sicer prejmejo bolniki v bolnišnicah. Povprečna vrednost na en recept pa je bila 588 evrov. Najdražji recept s predpisanimi zdravili z delovanjem na novotvorbe (citostatiki) je bil lani 1.060 evrov. Največ zdravil z delovanjem na novotvorbe in imunomodulatoreje so predpisovali v goriški, sledita primorsko-notranjska in obalno-kraška regija. Jugovzhodna Slovenija je med regijami, kjer je bilo teh receptov predpisanih najmanj.

Kot zanimivost še povejmo, da je bilo lani v Sloveniji za zdravljenje zasvojenosti z nikotinom predpisanih 1.232 receptov. Za zdravljenje zasvojenosti z opioidi pa je bilo predpisanih 28 receptov, od tega 26 za metadon in 2 recepta za buprenofin. Predpisanih je bilo 14.818 škatel morfina, 15.100 škatel buprenorfina, 4962 steklenic metadona in 983 steklenic metadona. Nadalje je bilo 40.066 škatel kombinacije buprenorfina naloksona. Program zdravljenja odvisnosti pa je Slovenijo stal 1,85 milijona evrov.

Katera zdravila so bila najpogosteje predpisana?

  • aspirin protect 100 mg gastrorezistentne tablete,
  • lekadol 500 mg tablete,
  • nalgesin forte 550 mg filmsko obložene tablete,
  • plivit D3 4000 ie./ml peroralne kapljice,
  • naklofen duo 75 mg kapsule,
  • amoksiklav 875/125 mg filmsko obložene tablete,
  • analgin 500 mg tablete,
  • concor cor 2,5 mg filmsko obložene tablete,
  • nolpaza 20 mg gastrorezistentne,
  • doreta 37,5 mg/325 mg filmsko obložene tablete.

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje