Suša se bo zalezla tudi v meteorološko jesen

Vir: pixabay.com

Vreme je del našega vsakdanjika in prav je, da mu kdaj pa kdaj namenimo tudi več pozornosti. Posebno še v teh zadnjih počitniških dneh, ko večina med nami, predvsem pa počitnikarji, uživajo na polno.

Pred dnevi so nastopili bolj vremensko prijazni dnevi. Prejšnji konec tedna je povsod po Sloveniji tudi deževalo. Vendar pa je bilo za popolno slovo od suše dežja premalo. V večjem delu Slovenije so bile količine dežja med 20 in 30 mm, na Obali, v delu osrednje, jugovzhodne Slovenije ter severovzhoda pod 20 mm. Največ dežja, več kot 40 mm, je padlo le v višje ležečih predelih.

Na najbolj s sušo prizadetih območjih je dež namočil le površinski sloj tal. Količine dežja zadostujejo za nekaj dni, primanjkljaj meteorološke vodne bilance v sušno najbolj prizadetih območjih se je ponekod rahlo popravil, vendar poškodovanosti zaradi suše kmetijske rastline več ne morejo ubežati.

Padavine so bile ugodne le za travinje, vznik strniščnih posevkov, jesenske zelenjadnice in trajne nasade. Še vedno pa padavine niso bile zadostne, da bi popravile padavinsko sliko letošnje vegetacijske sezone.

Na jugovzhodu je v letošnjem poletju padlo le 48 % dolgoletnih padavin. Ker spet prihaja obdobje vročega vremena, se bo na najbolj ogroženih območjih stanje ponovno poslabšalo. Kmetijska suša se bo tam nadaljevala.

Vodnatost rek po državi je še naprej mala. Tudi v drugi polovici avgusta gladine podzemne vode večjega dela države ostajajo podpovprečne.

Tako v Čatežu na Čateškem polju in v Šentjerneju na Šentjernejskem polju beležijo najnižje gladine podzemne vode dolgoletnega obdobja meritev.

Vremenski izgledi do 1. septembra

V celotnem obdobju bo nad južno polovico Evrope vztrajalo območje visokega zračnega tlaka. K nam bo od jugozahoda dotekal razmeroma suh in zelo topel zrak. Prevladovalo bo sončno vreme, več dnevne oblačnosti bo v hribovitem svetu severozahodne Slovenije. Najvišje dnevne temperature se bodo dvigale nad 30 °C. Nadaljevalo se bo suho vreme, največja verjetnost za krajevne nevihte je v ponedeljek, 28. avgusta, pa še to le v gorskem svetu.

Vir: Agencija RS za okolje