Protikorupcijska komisija razkrila Goletove povezave z Nizozemsko in 17,2 milijona evrov

KPK je včeraj objavil sporočilo, da Rupert Gole, župan Občine Šentrupert, opravlja nezdružljivi funkciji. Razkrili so, da je tudi direktor in solastnik Zavoda Enthasis, kjer sta solastnika še oseba iz Nizozemske in Šentjerneja. Enthasis pa je solastnik podjetja, ki je od države prejel 17,2 milijona nepovratnih sredstev.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je včeraj, 30. maja 2017, na svoji spletni strani objavila, da je na svoji 29. seji, ki je bila dne 8. septembra 2016, med drugim ugotovila, da Rupert Gole, župan Občine Šentrupert, od 1. januarja 2012, v novem mandatu pa od 5. 10. 2014 dalje, opravlja funkcijo poklicnega župana Občine Šentrupert ter je od 21. 3. 2011 dalje hkrati tudi zakoniti zastopnik Zavoda Enthasis, Inštituta za arhitekturno in medijsko raziskovanje.

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije tega ne dovoljuje, gre za nezdružljivost funkcij. V KPK, ki ga vodi Boris Štefanec, so še zapisali, da so Goleta že septembra 2016 opozorili na to in ga pozvali, da to odpravi, za kar so določili tudi rok, hkrati pa mu naročili, naj o tem obvesti komisijo. Do včeraj pa jih Gole ni obvestil o ničemer.

Lastniki Zavoda Enthasis: Rupert Gole, Or Ettlinger in Strel Lenčič

Na portalu Moja Dolenjska smo že poročali o delovanju Ruperta Goleta. Pri tem pa njegovega direktorovanja in solastništva Zavoda Enthasis nismo našli. Zdaj je to nehote razkrila KPK. Gre za zavod, ki deluje na naslovu Zoisova cesta 12, Ljubljana. Ustanovljen je bil leta 2011, Lastniki so: Rupert Gole, Or Ettlinger (Nizozemska) in Uroš Strel Lenčič (Šentjernej). Gole je direktor.

Rupert Gole je sicer: župan Občine Šentrupert, lastnik in direktor podjetja Esplanada (Slovenska vas) ter direktor in solastnik Zavoda Enthasis (Ljubljana).

Solastnik podjetja, ki je prejelo 17,2 milijona nepovratnih evrov

Zavod Enthasis pa je nadalje solastnik podjetja INTECH-LES, razvojni center, d. o. o., z naslovom Unec 21, Rakek. Podjetje INTECH-LES pa je doslej po podatkih Erarja (baze, ki jo je vzpostavila prav KPK) prejelo kar 17,213.079,35 evrov davkoplačevalskega denarja. Del tega naj bi šlo iz Evropskega kohezijskega sklada, torej evropskih sredstev. Podjetje je bilo ustanovljeno 5. aprila 2011, junija 2011 pa mu je ministrstvo za gospodarstvo že nakazalo prvih 5,1 milijona evrov (in tako nato nekajkrat, vse do 17,2 milijona evrov. Vlado je leta 2011 vodil Borut Pahor, v njej so bili še Zares, LDS in DeSUS. Za takratnega predsednika stranke Zares in enega od ministrov Gregorja Golobiča pa se je razkrilo, da je bil solastnik podjetja Ultra, tudi tam so šle povezave na Nizozemsko.

Podatki so vidni tukaj: https://erar.si/prejemnik/90946472/#transakcije

Ob tem spomnimo, da je Goletova Esplanada doslej predvsem od različnih občin prejela 1,851.805,78 evra neposrednega davkoplačevalskega denarja, ZTR Temeniške in mirnske doline, kjer je Esplanada solastnica, pa še 137.111,68 evrov. Če zdaj prištejemo še 17,213.079,35 evra, so podjetja v neposredni ali posredni Goletovi lasti od države doslej prejela 19,201.996,81 evra neposrednega proračunskega denarja.

Rupert Gole je bil sicer tudi med ustanovitelji podjetja T-Media, direktor podjetja Avenija in vodilni v Turističnem društvu Šentrupert. Ob včerajšnji objavi sporočila KPK pa je za enega od spletnih portalov dejal, da ni več poklicni župan, Zavod Enthasis pa naj bi bil v likvidaciji. Vendar pa tega, da naj bi bil Zavod Enthasis v likvidaciji, iz uradnih javnih evidenc ni razvidno.

T. H.