Padla še ena interpelacija, Aleš Hojs ostaja minister

Poslanci iz vrst KUL so imeli največ pripomb na delo policije v času nasilnih protestov. Minister je njihove očitke zavračal tudi s fotografijami nasilja. (vir: zajem zaslona)

Kulovskim opozicijskim poslancem iz vrst LMŠ, SD, Levici, SAB in Nepovezani ni uspelo zbrati dovolj glasov za uspešnost interpelacije zoper ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Za je glasovalo 44 poslancev, potrebovali bi vsaj 46 glasov. 

Razprava v državnem zboru je trajala več kot 16 ur, začela se je včeraj ob 9. uri in končala danes ob 1.10.

Minister je bil v dvorani navzoč ves čas, največ pripomb poslancev iz vrst KUL je bilo na delo policije in uporabo vodnega topa v času nasilnih neprijavljenih shodov v Ljubljani. Minister je poslancem sproti odgovarjal, svoje odgovore je podkrepil tudi z različnimi fotografijami in objavami, s čimer del opozicije ni bil prav nič zadovoljen. (vir)

Hojs je po glasovanju povedal, da je takšen rezultat pričakoval, slovenska javnost pa si je lahko ogledala, kaj pomeni imeti v vladi stranke KUL. Dejal je, da slednje prinašajo “blatenje, laži, nesodelovanje, izključevanje, protestnike, ki mečejo granitne kocke in podobno”.

Napovedal je, da bo do konca mandata delal enako kot od prvega dne, “stvari se premikajo, zakoni se sprejemajo, policija se ureja, tako da mislim, da bomo s tem delom nadaljevali,” je dejal.

Kulovski poslanci so ministru med drugim očitali ustvarjanje izrednih razmer v državi z ravnanjem vlade in ministrov, odgovornost za prekomerno uporabo represivnih sredstev in policijsko nasilje na protestih v Ljubljani ter nezakonito politizacijo in militarizacijo policije.

Spomnimo. To je bila že druga interpelacija zoper ministra Aleša Hojsa v tem mandatu. Za interpelacijo je glasovalo 44 poslancev, proti pa 37. Poleg poslancev KUL je za glasoval še Ivan Hršak iz stranke DeSUS. Poslancev SNS in narodnosti ob glasovanju (po 1.10 uri) ni bilo v dvorani, Robert Polnar (DeSUS) se je vzdržal.

Odgovor ministra Hojsa na interpelacijo, ki ga je potrdila tudi vlada, lahko v celoti preberete na povezavi: Odgovor-ministra

V galeriji nekaj fotografij, ki jih je včeraj razkril minister (za povečanje kliknite na fotografijo):

Vir: IZ MINUTE V MINUTO

M. D.