Prometne nesreče, ena s hudimi in štiri z lažjimi poškodbami

Minuli konec tedna se je zgodila prometna nesreča, v kateri sta bili udeleženki huje poškodovani. Štiri nesreče so bile z lažjimi poškodbami, s tem, da je bilo zgolj v enem avtomobilu pet poškodovanih. Nekdo se je z motorno žago poškodoval v gozdu, zgodili so se trije vlomi.

Prometna nesreča s hudimi poškodbami

V noči iz petka na soboto, okoli druge ure, sta domnevno zaradi vožnje po napačni strani ceste v Črmošnjicah pri Stopičah trčili dve vozili. V enem avtomobilu z nemškimi registrskimi tablicami so bile poškodovane štiri osebe, v drugem pa dve. Po prvih ugotovitvah policistov je 23-letna voznica iz okolice Novega mesta zapeljala na drugo stran ceste in trčila v vozilo, ki ga je pravilno po svojo strani peljal 50-letnik iz Nemčije. V vozilu 23-letnice, ki se je lažje poškodovala, je bila na prednjem sedežu sopotnica, ki se je zaradi trka hudo poškodovala (poškodbe hrbtenice). 50-letni voznik drugega avtomobila, njegova sopotnica in ena od sopotnic zadaj so bili lažje poškodovani, sopotnica, ki naj bi sedela zadaj desno, pa huje (poškodbe hrbtenice).

Preizkus alkoholiziranosti pri nemškemu vozniku ni pokazal prisotnosti alkohola, je pa eden od vzrokov za nesrečo verjetno tudi alkohol, saj so pri 23-letni domnevni povzročiteljici ugotovili 0,60 mg/l alkohola v izdihanem zraku. O nesreči sta bila obveščena dežurni preiskovalni sodnik in okrožni državni tožilec, zaradi ogleda kraja prometne nesreče in odstranjevanja posledic pa je bila cesta zaprta tri ure.

Prometne nesreče z lažjimi poškodbami

V petek popoldne je v Šentlovrencu motorist zapeljal iz ceste na njivo in padel. 45-letnega motorista so odpeljali v bolnišnico z lažjimi poškodbami, o vzroku pa se bodo z njim še pogovorili, saj se mu je mudilo iz bolnišnice, preden so do tja prišli policisti.

V soboto dopoldne je 62-letni voznik osebnega avtomobila, domnevno zaradi neprilagojene hitrosti, v Dolenjem Karteljevem zapeljal na bankino, nato pa preko vozišča na drugo stran na brežino, zaradi česar se je avtomobil začel prevračati. Prisotnosti alkohola niso ugotovili. V nesreči se je lažje poškodovala njegova sopotnica, za katero so poskrbeli v novomeški bolnišnici.

V soboto popoldne je v Novem mestu z motorjem padel 40-letni motorist in se lažje poškodoval. Kot so ugotovili policisti, je vozil v koloni in domnevno zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad motorjem in padel. Prisotnosti alkohola niso ugotovili.

Nesreča s kar petimi poškodovanimi

V nedeljo dopoldne se je na cesti Velike Dole – Žužemberk zgodila prometna nesreča med dvema avtomobiloma, pri čemer je bilo lažje poškodovanih pet oseb. Policisti so z ogledom ugotovili, da je domnevno zaradi neprilagojene hitrosti 21-letnika med vožnjo zaneslo in je trčil v nasproti vozeči avtomobil, v katerem je bilo pet oseb. 21-letnik se ni poškodoval, v drugem vozilu pa je bilo lažje poškodovanih vseh pet oseb (trije odrasli ter dva otroka, stara pet in dve leti), ki so kasneje same iskale zdravniško pomoč.
K poškodbam je verjetno pripomoglo tudi dejstvo, da nihče v avtomobilu ni uporabljal varnostnega pasu ali ustreznega otroškega sedeža. 21-letnika, pri katerem niso ugotovili prisotnosti alkohola, so oglobili zaradi povzročitve prometne nesreče, tri odrasle v drugem avtomobilu pa, ker niso uporabljali varnostnega pasu in med vožnjo ustrezno poskrbeli za otroke.

Nesreča pri delu v gozdu

V soboto popoldne so reševalci nudili pomoč 32-letniku, ki se je v gozdu v okolici Trebnjega poškodoval z motorno žago. Po prvih ugotovitvah policistov je pri spravilu lesa z motorno žago porezal po nogi, zato so ga z reševalnim vozilom odpeljali v novomeško bolnišnico. K sreči so bile poškodbe lažje.

Vlomi in tatvine

V noči iz petka na soboto je stanovalce na Ulici Ilke Vaštetove v Novem mestu nekaj po polnoči zbudil ropot. Prižgali so luči in pregledali hišo in opazili, da je bilo vlomljeno skozi okno, storilce pa je je prižgana luč prepodila. Odnesli niso ničesar, so pa naredili za nekaj sto evrov škode.

V soboto zvečer so policiste klicali v Brezovico pri Šmarjeških Toplicah, kjer so ob prihodu domov ugotovili, da je po hiši vse razmetano. Policisti so opravili ogled in ugotovili, da so neznanci na silo vstopili v hišo, pregledali vse prostore in odnesli nekaj zlatnine ter denarja. Lastniku so naredili za nekaj manj kot tisoč evrov škode.

V nedeljo popoldne so se domov vrnili stanovalci hiše na Ratežu, pri tem pa ugotovili, da so v času njihove odsotnosti neznanci vlomili v hišo, preiskali prostore in odnesli več verižic in prstanov. Ocenjujejo, da so naredili za okoli tisoč evrov škode.

Policisti so sicer med vikendom obravnavali 158 interventnih dogodkov, na številko policije 113 pa sprejeli 568 klicev.  Zaradi kršitev javnega reda in miru so štiriindvajsetkrat posredovali na javnem kraju in petkrat v zasebnem prostoru. Zgodilo se je šestnajst prometnih nesreč z materialno škodo, pet z lahkimi poškodbami in ena s hudimi. Zaradi vožnje brez ustreznega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli avtomobil in traktor.
Policisti so obravnavali trinajst vlomov in deset tatvin.