Projekcije širjenja covid-19 v Sloveniji

(vir: Institut Jožef Stefan Ljubljana)

Okužbe z novo koronavirusno različico omikron so do včeraj zjutraj potrdili v vseh slovenskih regijah, razen v goriški. To pomeni, da se nova različica hitro širi po državi. Ker tudi v goriški regiji ugotavljajo porast števila novih okužb, epidemiologi sklepajo, da je omikron po vsej verjetnosti prisoten tudi tam. 

O omikronu epidemiologi vsega še ne vedo, je pa glede na podatke veliko bolj nalezljiv. Zaenkrat se sicer nakazuje, da po okužbi sledi blažji potek bolezni.

Institut Jožef Stefan je v včerajšnji analizi stanja zapisal, da epidemija upada vse počasneje, prekuževanje pa ne uspe kompenzirati vpliva predprazničnega druženja.

Zaradi hitrega širjenja različice omikron se bodo krivulje pozitivnih testov predvidoma še pred koncem leta začele vse bolj strmo obračati navzgor. Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddelkih, pa bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča.

Omikron se tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od delte.

Slabi obeti za januar

V napovedi navajajo, da se bo število dnevno pozitivnih testov v času do 12. januarja 2022 strmo povečevalo, že v prvi polovici januarja oz. natančneje do 12. januarja bo dnevno v državi spet po 3000 okužb, kakor je to razvidno iz naslovnega grafa.

V bolnišnice bo dnevno sprejetih okoli 60 obolelih, v prvi polovici januarja bo v bolnišnicah spet okoli 700 obolelih dnevno, od tega okoli 160 v intenzivni negi.

Ukrepi in cepljenje

V Institutu navajajo, da dosledno izvajajmo pravilo CPT (cepljenje, prebolevnost, testiranje) in vse ostale ukrepe, da pričakovana rast epidemije ne bo prehitra, kar bi kljub morebitnemu blažjemu poteku bolezni poplavilo bolnišnice s covidnimi bolniki.

Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije pa je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje.

Napovedi kažejo, da bo okužba z različico delta do februarja izvodenela, prevladujoča bo različica omikron.

Delež različice omikron hitro narašča zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od različice delta. Negotovosti ocenjenega naraščanja deleža so zelo velike, saj še ni na razpolago dovolj podatkov.

Vir: COVID19 (ijs.si)

M. D.