Gospodarstvu in prebivalstvu 4824 milijonov evrov

(vir: pixabay.com)

Od začetka epidemije z novim koronavirusom, marca 2020, je bilo iz državnega proračuna za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu nakazanih 4424 milijonov evrov. Do konca leta naj bi bilo realiziranih še okoli 400 milijonov evrov.

To pomeni, da bo državna pomoč podjetjem, za ohranitev njihove konkurenčnosti in delovnih mest, ter prebivalstvu v času epidemije covid-19 znašala okoli 4824 milijonov evrov.

To pa je približno toliko, kot je vlada Alenke Bratušek v letih 2013 in 2014 nalila v takratne državne banke, s čimer je reševala tajkune globoke države, nato pa so bile te banke v njenem in poznejšem času prodane bistveno izpod cene. Z izgubo.

Podatke o pomoči gospodarstvu, za ohranitev delovnih mest, in prebivalstvu je objavil Fiskalni svet RS. Zapisali so, da največji posamezen ukrep predstavljajo dodatki zaposlenim v višini 928 milijonov evrov, od tega v desetih mesecih letos okoli 720 milijonov evrov. Do konca leta bodo za stroške dela po covid ukrepih izplačali še okoli 230 milijonov evrov.

Skupno bo za dodatke zaposlenim iz naslova covid ukrepov lani in letos izplačanih 1.158 milijonov evrov, kar je 24 odstotkov celotnega zneska pomoči.

Ukrepi Slovenije za blažitev krize s covid-19 so bili izredno učinkoviti, večjih odpuščanj ni bilo, narejena je bila dobra osnova za obnovo slovenskega gospodarstva, kar bo tudi odlična podlaga za vračilo posojil za izplačilo pomoči.

Slovenija je po gospodarski rasti, stopnji zaposlenosti in tudi stopnji brezposelnosti trenutno med najboljšimi v Evropski uniji. O tem, da ima prebivalstvo v bankah čedalje višje prihranke, pa smo tudi že poročali.

J. M.