Prijeli 151 migrantov, od tega 106 na območju novomeške policijske uprave

Včeraj, okoli 17. ure, so policisti na območju Vrčic (občina Semič) ustavili osebni avtomobil poljskih registrskih oznak in ugotovili, da dva Ukrajinca v vozilu prevažata šest Pakistancev. V bližnjem gozdu so nato našli še 10 tujcev. (foto: PU Novo mesto)

S slovenskih policijskih uprav poročajo o 151 prijetih migrantih v 24 urah (včeraj od 6. do danes do 6. ure). Daleč največ, kar 106 – na 15 različnih lokacijah, so jih prijeli na območju Policijske uprave Novo mesto, kjer so prijeli še dva tihotapca.

Včerajšnji dan je bil za policiste z novomeške policijske uprave res zgodovinski in najverjetneje tudi temu primerno naporen.

PU Novo mesto: Prijeli 106 migrantov in dva tihotapca

Policisti Policijske uprave (PU) Novo mesto so v zadnjih 24 urah na območju Bele krajine, Posavja in Dolenjske na 15 različnih lokacijah izsledili in prijeli 106  tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Prijeli so tudi dva državljana Ukrajine, ki sta šest tujcev nameravala prepeljati v notranjost  države.

Policisti so 91 migrantov prijeli na območju krajev:

Policijska postaja Črnomelj:

  • Gornji Suhor pri Vinici:        1
  • Breg pri Sinjem vrhu:        28
  • Ručetna vas in Semič:       33

Policijska postaja Metlika:

  • Rosalnice:            1

Policijska postaja Šentjernej:

  • Maharovec in okolica:        7

Policijska postaja Novo mesto:

  • Ratež:                7

Policijska postaja Brežice:

  • Globoko:                        12
  • Jesenice na Dolenjskem:   2

Policijski postopki s 73 državljani Pakistana, 16 državljani Bangladeša in dvema državljanoma Afganistana še niso zaključeni.

V nadaljevanju nekaj podrobnosti prijetja tujcev:

Črnommaljski so včeraj, okoli 17. ure, na območju Vrčic ustavili osebni avtomobil poljskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da dva državljana Ukrajine v vozilu prevažata 6 državljanov Pakistana, ki so pred tem nezakonito  prestopili državno  mejo. Državljanoma Ukrajine so kriminalisti odvzeli prostost in ju pridržali. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano  prehajanje meje ali ozemlja države ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku.

Policisti so v bližnjem gozdu izsledili in prijeli še 10 migrantov (5 Pakistancev in 4 Afganistance. Policijski postopki s tujci še potekajo.

Na mejnem prehodu Obrežje pa so izsledili državljana Severne Makedonije, ki se je poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito
vstopiti v Slovenijo. Tujca so predali hrvaškim varnostnim organom.

S PU Novo mesto so zapisali, da so jim pri zahtevnem in odgovornem delu varovanja državne meje v veliko pomoč obvestila občanov. Prav prebivalci ob meji so namreč  tisti, ki najbolje poznajo svoje okolje in znajo oceniti, kdaj gre za sumljive osebe ali vozila, ki v to okolje ne sodijo.

Za klice, obvestila in pomoč se vsem zahvaljujejo, prepričani so, da bodo v partnerskem sodelovanju z občani tudi v prihodnje uspešno in učinkovito varovali državno mejo.

PU Ljubljana: Prijeli 21 migrantov

Včeraj so prijeli 21 migrantov, in sicer na območju Kočevja, Velikih Lašč in Ljubljane.

Prijeti so se izrekli za državljane Maroka, Libije, Sirije, Pakistana in Alžirije, policijski postopki s prijetimi še niso zaključeni.

PU Koper: Prijeli 16 migrantov

Prijeli so jih v Kačičah (2), v Spodnjih Škofijah (1), na Sušaku 8  in v vasi Veliko Brdo 5. Postopki še potekajo.

PU Maribor: Prijeli 7 migrantov

Na območju Gorišnice so prijeli 4 tujce, danes ponoči še 2. Nadalje so na območju Ormoža preprečili, da bi ena oseba nedovoljeno vstopila iz Hrvaške v našo državo.

PU Celje: Prijeli 1 migranta (vir: policija.si)

Iz drugih policijskih uprav zaenkrat o prijetih ne poročajo.

C. R.