Pri Učakovcih iz Kolpe reševali prebežnika

Reka Kolpa v kraju Učakovci.

Danes ob 6.27 je pri naselju Učakovci pri Vinici (občina Črnomelj), na reki Kolpi odneslo osebi, kateri sta poskušali nezakonito prečkati mejo. Gasilci PGD Črnomelj in Vinica so s pomočjo čolna rešili osebo, drugo osebo je voda odnesla. Gasilci so pregledali teren ob reki Kolpi med Vinico in Učakovci, vendar pogrešane osebe niso našli, je poročal Urad RS za zaščito in reševanje.

Prebežniki imajo očitno novo pot za vstop v Evropsko unijo. Od domačinov je sicer že več dni slišati, da poskušajo preplavati Kolpo, kar je bilo v preteklih dneh zaradi nizkega vodostaja reke precej ugodno.

Kljub temu pa je hrvaški Radio Mrežnica včeraj poročal, da so 31. januarja v reki Kolpi, v kraju Ladešići, našli moško truplo, preiskava je pokazala, da je šlo za prebežnika.

Truplo so našli v popoldanskem času ob reku Kolpi na hrvaški strani. Pri poskusu vstopa v Slovenijo pa radiu navaja, da očitno ni bil sam, saj so na hrvaški strani izginili tudi čolni. Hrvaška policija primer še preiskuje.

Vir: Radio Drežnica

Prispevek Radia Mrežnica je dostopen tukaj: hradio-mreznica.

Včeraj izsledili in prijeli 19 prebežnikov

S Policijske uprave Novo mesto so naknadno sporočili, da so včeraj, 1. februarja, na območju  BožakovegaDrašičev in Žuničev policisti v jutranjih in dopoldanskih urah izsledili in prijeli šest državljanov Pakistana, osem državljanov Maroka, štiri državljane Alžirije in državljana Sirije, ki so nezakonito prestopili državno  mejo. Tujci so zaprosili za mednarodno zaščito in so bili odpeljani v azilni dom.

Poročali smo že, da so jih pred tem od 25. januarja izsledili in prijeli že 30. Skupno je to na slovenski strani 40 prebežnikov v enem tednu, s tem, da jim danes še enega iz Kolpe ni uspelo rešiti.

C. R.