Pri sproščanju ukrepov med prioritetami šolstvo

Slovenija je po vseh kriterijih v soboto prešla iz t. i. črne v rdečo cono. “Situacija se je malenkostno izboljšala. Upam, da ne le začasno,” je včeraj povedal predsednik vlade Janez Janša. Napovedal je, da bo pri sproščanju ukrepov med prioritetami šolstvo, ali bo šla prva triada v šole že 4. januarja, pa bo vlada odločila sredi tedna.

Predsednik vlade je včeraj ponovil, da bodo pred začetkom poskušali zagotoviti hitro testiranje zaposlenih in da bo potrebna skupna zaveza vseh, od vodstev šol do sindikatov, da bodo ravnali tako, da bodo širjenje okužb čim bolj zamejili.

Zaradi nekoliko boljše epidemiološke slike v državi pa se je vlada odločila znova odpreti tržnice s hrano, trafike in kioske za prodajo časopisov in revij, delujejo lahko tudi frizerski saloni. To velja do 4. januarja. Kaj več sprostitev pa bi omogočil šele prehod v oranžno polje.

“A je za to treba pozdraviti vsaj še nekaj sto bolnikov, sedemdnevno povprečje okužb pa se mora spustiti pod tisoč,” je včeraj povedal premier.

Še naprej pa ostajajo zaprte avtopralnice, trgovine z oblačili, obutvijo, s tehničnim blagom, pa tudi knjigarne, papirnice, ter specializirane prodajalne z otroškim programom.

Med izjemami, ki lahko delajo, so tudi prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne in prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki. Odprte so lahko tudi kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta ter dostavne službe. Pod strogimi pogoji se lahko izvajajo tudi verski obredi.

Še naprej velja začasna prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. So pa med izjemami poleg knjižnic in ogleda kulturne dediščine na ograjenih odprtih javnih površinah v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko tudi muzeji in galerije. Ti bodo svoje storitve lahko ponujali v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški, gorenjski in po novem še v primorsko-notranjski statistični regiji.

Uporaba maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih, na odprtih javnih krajih pa, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra oziroma tri metre pri izvajanju individualne športne vadbe.

Vladni predsednik Janez Janša je včeraj povedal, da se v vladi zavedajo, da bo delna sprostitev gibanja med prazniki povzročila določeno število okužb z novim koronavirusom. Zato so že pred prazniki prosili direktorje bolnišnic, če lahko zagotovijo 30-odstotne rezerve.

Slovenija je iz črne prešla v rdečo cono, kjer je število okužb pod 1359 dnevno, v bolnišnicah pa je manj kot 1200 obolelih s covid-19. Za večjo sprostitev ukrepov se moramo premakniti v oranžno cono, ki pomeni do 1000 okužb in do 1000 bolnih v bolnišnicah.

C. R.