Novosti: Odprte so lahko vse trgovine, dovoljeno prehajanje občinskih mej

Od danes so lahko odprte vse trgovine v državi, odpravljena je omejitev prehajanja občinskih in regijskih mej, dovoljeno je zbiranje do deset ljudi. Več omejitev se sprošča na področju športa.

V veljavi pa ostaja omejitev gibanja ponoči, med 21. in 6. uro. Prepovedane ostajajo vse prireditve in shodi. 

Pogoj za obratovanje trgovin ostaja redno tedensko testiranje zaposlenih na koronavirus. Obenem v nobeni storitveni dejavnosti pogoj za koriščenje storitev ni več negativni test potrošnika. Razrahljana so tudi pravila glede predložitve testov na smučiščih.

Redno tedensko testiranje zaposlenih je po novem obvezno za celotno trgovinsko dejavnost, pod katero odslej sodijo tudi tržnice, za vse storitve higienske nege, denimo kozmetike in izvajalce masaž, po novem pa tudi za frizerje in izvajalce pedikure, ki so bili testiranja doslej oproščeni.

V ta sklop sodijo tudi servisne delavnice velikosti do 400 kvadratnih metrov, storitve izdelave, vzdrževanja in montaže, storitve nepremičninskega posredovanja, strokovno oz. poslovno izobraževanje ter storitve salonov za nego živali.

Testiranje pa ne bo potrebo za osebe, ki imajo potrdilo o cepljenju proti covidu-19, za tiste, ki imajo potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali hitrega testa, ki je starejši od 21 dni, vendar ne od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Brez testiranja zaposlenih bodo medtem lahko še naprej delovali bencinski servisi, pošte in lekarne, od danes pa med izjeme sodijo tudi storitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom na daljavo, priprava pijač in jedi za dostavo, priprava in strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance, ter prodaja kmetijskih pridelkov na kmetiji.

Najpomembnejša sprememba pa je, da novi odlok od nobenega potrošnika oziroma stranke ne zahteva več predložitve negativnega testa za koriščenje storitev.

Od danes, ko se v vzhodnem delu Slovenije začenjajo zimske počitnice, so nekoliko razrahljana tudi koronska pravila na smučiščih. Za uporabo žičniških naprav tako po novem velja negativni test na novi koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni. Doslej so se morali smučarji testirati na 24 ur. Tistim, ki so covid-19 preboleli, se za namen uporabe žičnic pol leta ne bo treba testirati, upravičeni bodo do zdravniškega potrdila.

Poleg smučarjev bo moralo imeti negativni test, ki ni starejši od sedmih dni, tudi osebje na smučišču, ki je v neposrednem stiku z uporabniki.

Slovenija se nahaja v oranžni fazi, nekatere omejitve, ki še vedno veljajo, pa se bodo sprostile s prehodom v rumeno fazo (ko bo dnevno manj kot 600 okužb in manj kot 500 obolelih s covid-19 v bolnišnicah), trenutno smo v oranžni, ko imamo dnevno do 1000 okužb in 1000 obolelih v bolnišnicah.

Še vedno je obvezno nošenje mask, razkuževanje in upoštevanje varnostne razdalje od 1,5 do 2 metra.

Ukrepi se sproščajo po naslednjem načrtu:

M. D.