Previdno: Močan veter bo v sunkih dosegal do sto kilometrov na uro

Agencija za okolje je zaradi napovedi močnega vetra izdala rdeči alarm za severovzhodno Slovenijo, po preostalem delu države pa oranžni alarm. Močan veter bo trajal ves dan in v sunkih dosegal hitrost do sto kilometrov na uro. Zavod za gozdove zato vsem odsvetuje zadrževanje v gozdovih.

Po nižinah bo veter v sunkih dosegel hitrost od 70 do 100 kilometrov na uro, v višjih legah pa tudi nad sto kilometrov na uro. Na omenjenih območjih so verjetni vetrolomi večjih razsežnosti.

Drugod po državi bo na izpostavljenih mestih ter v višjih legah veter dosegal hitrosti od 70 do 90 kilometrov na uro.

Na severovzhodu bo veter oslabel večer in se ponoči prehodno znova nekoliko okrepil. Na jugu bo veter oslabel jutri zjutraj, ob morju, kjer bo pihal zmeren veter zahodnih smeri, šele popoldne, napoveduje agencija za okolje.

Delo in vsakršno drugo gibanje v gozdu je v teh vetrovnih dneh izjemno nevarno, opozarjajo v Zavodu za gozdove Slovenije. Zadrževanje v gozdu zato odsvetujejo. Pretekli teden sta pri delu v zasebnem gozdu na ta način umrla dva človeka, najmanj dva pa sta se poškodovala, so sporočili.

Kot so opozorili v zavodu, je v krošnjah ostalo veliko odlomljenih vej, ki lahko zaradi svoje teže in velike višine povzročijo težke poškodbe. Gozdove naj lastniki začnejo sanirati šele ob umiritvi vremenskih razmer.

M. P.