Prevara: Dodatek upokojencem poceni trik zdajšnje vlade

(vir: pixabay.com)

Upokojenci in prejemniki invalidskih nadomestil bodo danes prejeli 1,8 odstotka pokojnine oz. nadomestila. Pri tem se v vladi hvalijo, da želijo na tak način stopiti naproti, da bodo med vsesplošno draginjo lažje prebrodili.

Dejstvo pa je, da 1,8 odstotka pokojnine, kar so ob visoki inflaciji (eni najvišjih v evroobmočju) izračunali “na neznan način”, ne bo povečala pokojninske osnove. Posledice tega bodo trajne.

Dodatek bodo izplačali novembra in decembra, potem pa bo na to pozabljeno. Podobno so v Golobovi koaliciji naredili lani, v letu 2022. Pred tem pa je bilo vse drugače.

Obstajata namreč samo redna in izredna uskladitev. Če bi se vlada do upokojencev res obnašala spoštljivo in jim dejansko hotela pomagati, potem bi se odločila za izredno uskladitev. V času prejšnje vlade je bila izredna uskladitev izpeljana dvakrat.

To, kar se dogaja zdaj, pa nima nič skupnega s pravo uskladitvijo pokojnin, po kateri je osnova višja za vedno. V zdajšnjem primeru gre le za dodatek, ki pa je izražen v odstotku, kar zavaja. “Vendar je očitno to zavajanje namerno in dobro premišljeno. Ta poceni trik lepo pokaže pravi odnos vlade do upokojencev, ki je daleč od spoštovanja,” je že maja, ko so se začeli v vladi hvaliti s tem, opozorila evropska poslanka Romana Tomc.

Poudarila je, da je stranski učinek teh predčasnih besednih akrobacij le v tem, da se s tem ustvarjajo nove krivice. Tisti z višjo pokojnino bodo namreč dobili več kot tisti z nižjo, kar ni običajno. Običajno in predvsem pravično je, da so enkratni dodatki za tiste z nižjimi osnovami višji, tisti, ki imajo več pa dobijo nekaj nižji dodatek (npr. letni dodatek).

Dodatek je res nizek: 1,8 odstotka na osebo z zajamčeno pokojnino pomeni približno 13 evrov, pri tistih z najvišjo pokojnino pa blizu 60 evrov.

Ob visoki inflaciji in izjemnih dvigih cen hrane, osnovnih storitev, elektrike, komunale ipd. je to res revno. “Se bo pa vlada lahko hvalila, da je izpolnila obljubo o najnižji pokojnini, ki bo do konca leta vsaj 700 evrov. Žal pa niti ta dodatek, ne bo ostal dlje, kot je to potrebno za statistiko. Že januarja ga ne bo več. Predčasno usklajevanje je torej prevara,” opozarja Tomčeva.

Enako zavajanje s predčasnim usklajevanjem se je zgodilo lani

“Ista vlada, isti trik. Takrat sem večkrat povedala, da navedbe vlade ne držijo in da takšno zavajanje predstavlja veliko podcenjevanje upokojencev. Mnogi so nasedli lepim obljubam, tudi zato, ker so mediji brez zadržkov hvalili in prodajali vladno samohvalo, namesto, da bi bili kritični. Očitno pa je piarovski manever uspel, saj so nekateri goreči podporniki vlade delovali kar zadovoljno. Najbrž z grenkim priokusom, da raje potrpijo, kot da bi priznali, da so na volitvah slabo izbrali,” je opozorila Romana Tomc.

Mi pa dodajmo, da se podobno kot lani dogaja tudi letos.

M. D.